
Bild: Pexels
Stor ökning av chefers ohälsa
Publicerat 13 februari 2020
På sex år har antalet sjukdagar på grund av psykisk ohälsa gått från 28 till 78 sjukdagar per 100 chefer och år. Värst drabbade är kvinnliga chefer, enligt en ny rapport.
Företagshälsovårdsbolaget Previa har sedan 2014 kartlagt sjukfrånvaron bland 12 300 chefer på 440 olika företag över hela landet. När de inledde kartläggningen låg andelen sjukdagar på grund av stress eller annan psykisk ohälsa på 28 dagar per 100 chefer och år. Sex år senare har det ökat till 78 sjukdagar per 100 chefer och år. Psykisk ohälsa ökar mer än andra orsaker till sjukskrivning.
– Dagens arbetsliv präglas av ett högt tempo med ständigt ökande krav på effektivitet, tillgänglighet och resultat i relation till högt satta mål. Att vara chef i dag innebär ett enormt tryck av krav och förväntningar från både högre ledning och från medarbetare, säger Lena-Karin Allinger, leg psykolog och organisationskonsult på Previa, i en kommentar.
Kvinnliga chefer har fler sjukdagar på grund av psykisk ohälsa, men det ökar även bland män i chefsposition.
I rapporten pekas digitaliseringen ut som en bakomliggande orsak till stressrelaterad sjukdom och psykisk ohälsa.
– Digitaliseringen underlättar och skapar möjligheter samtidigt som gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut. Möjligheten att vara tillgänglig är obegränsad. Det här får konsekvenser och driver en utveckling där allt fler chefer drabbas av psykisk ohälsa, säger Lena-Karin Allinger.
Medan långtidsfrånvaron ökar minskar korttidsfrånvaron. Det behöver dock inte betyda att cheferna är friskare enligt Lena-Karin Allinger utan kan snarare vara ett tecken på att chefer går till jobbet även när de är sjuka för att hinna med.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Chef
-
Släpp kontrollen – och bli en bättre chef
Chef • För att företaget ska må bra och du ska utvecklas som chef är det viktigt att lära sig att delegera. Och för att lyckas med det måste man bli vän med mitt sitt kontrollbehov och hitta en bra balans mellan kontroll och tillit i sitt ledarskap. Det säger författaren och ledarskapscoachen Emma Pihl.
-
Passiva chefer bidrar till destruktivt ledarskap
Chef • Arrogans och att behandla sina medarbetare olika är exempel på destruktivt ledarskap. Men också att vara passiv och otydlig, enligt Susanne Tafvelin, forskare vid Umeå universitet som lett en studie om destruktivt ledarskap.
-
Så bygger du tillit till dina medarbetare
Chef • Bättre arbetsprestationer, trivsel och färre konflikter på jobbet. En tillitsfull relation mellan medarbetare och chef är avgörande för en välfungerande arbetsgrupp. Så, hur når man dit?
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Orimlig arbetsbelastning för många chefer
Stress • Många har kanske lite lugnare tempo på jobbet inför stundande sommarsemester. Men för cheferna ser det lite annorlunda ut enligt en ny undersökning från Ledarna.
-
Årets byggchef vill få fler att känna sig välkomna
Uppdrag • Jack Len på Ramirent i Skåne ser sig mer som en ledare än som chef. Sin ledarstil har han tagit med sig från idrottslivet.
-
Våga ta plats och leda mötet
Möten • Alla har varit med om det. Möten som aldrig tar slut, tankar som far i väg åt annat håll och en känsla av att man står och stampar på samma ställe. Tips för bättre möten.