Bild: Pexels
Stor ökning av chefers ohälsa
Publicerat 13 februari 2020
På sex år har antalet sjukdagar på grund av psykisk ohälsa gått från 28 till 78 sjukdagar per 100 chefer och år. Värst drabbade är kvinnliga chefer, enligt en ny rapport.
Företagshälsovårdsbolaget Previa har sedan 2014 kartlagt sjukfrånvaron bland 12 300 chefer på 440 olika företag över hela landet. När de inledde kartläggningen låg andelen sjukdagar på grund av stress eller annan psykisk ohälsa på 28 dagar per 100 chefer och år. Sex år senare har det ökat till 78 sjukdagar per 100 chefer och år. Psykisk ohälsa ökar mer än andra orsaker till sjukskrivning.
– Dagens arbetsliv präglas av ett högt tempo med ständigt ökande krav på effektivitet, tillgänglighet och resultat i relation till högt satta mål. Att vara chef i dag innebär ett enormt tryck av krav och förväntningar från både högre ledning och från medarbetare, säger Lena-Karin Allinger, leg psykolog och organisationskonsult på Previa, i en kommentar.
Kvinnliga chefer har fler sjukdagar på grund av psykisk ohälsa, men det ökar även bland män i chefsposition.
I rapporten pekas digitaliseringen ut som en bakomliggande orsak till stressrelaterad sjukdom och psykisk ohälsa.
– Digitaliseringen underlättar och skapar möjligheter samtidigt som gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut. Möjligheten att vara tillgänglig är obegränsad. Det här får konsekvenser och driver en utveckling där allt fler chefer drabbas av psykisk ohälsa, säger Lena-Karin Allinger.
Medan långtidsfrånvaron ökar minskar korttidsfrånvaron. Det behöver dock inte betyda att cheferna är friskare enligt Lena-Karin Allinger utan kan snarare vara ett tecken på att chefer går till jobbet även när de är sjuka för att hinna med.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Chef
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
”Många gömmer sig bakom manualer och processer”
Chef • Ledarskap som bygger på förtroende och självständiga medarbetare, skapar mer effektiva och innovativa organisationer. Det anser Louise Bringselius, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som i sin nya bok visar hur denna ledarstil kan omsättas i praktiken.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.