Så jobbar skandinaviska chefer
Publicerat 30 augusti 2017
Gemensamt för skandinaviska chefer är att involvera medarbetarna och att ge dem frihet under ansvar, enligt en ny undersökning från chefsorganisationen Ledarna. Annika Elias, ordförande för Ledarna, tror att det icke-hierarkiska ledarskapet är framtiden, men påpekar samtidigt att det ställer stora krav på den som är chef.
På försommaren gjorde chefsorganisationen Ledarna 1 559 intervjuer med chefer och ledare i Danmark, Norge och Sverige för att ta reda på om det finns gemensamma värderingar och särdrag i deras sätt att leda. Och resultatet visar tydligt att det finns en skandinavisk ledarstil – den utmärker sig på tre sätt; att cheferna involverar medarbetarna i beslutsprocesser, att det är kort avstånd mellan ledare och medarbetare och att medarbetarna har frihet under ansvar.
– Det visar att det inte längre funkar att stå och peka med hela handen. Vi har gått från industri till tjänstesamhällen där det gäller att motivera, skapa engagemang och få människor att samarbeta. Det är vad det individnära skandinaviska ledarskapet står för, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.
Men även om det finns mycket som förenar skandinaviska chefer när det gäller sättet att leda finns det enligt undersökningen små nyansskillnader. Det danska ledarskapet är i något större grad präglat av delegering och ställer höga krav på medarbetarna att vara självständiga. De norska cheferna lade mer krut på trivsel och arbetsglädje och det svenska cheferna var mer coachande och fokuserade på relationer.
– Jag tror att det skandinaviska ledarskapet är framtidens ledarskap eftersom medarbetarna i våra organisationer blir alltmer kvalificerade och välutbildade.
Annika Elias anser också att det skandinaviska ledarskapet för med sig utmaningar för cheferna. De ska vara effektiva, flexibla och samtidigt involvera medarbetarna i beslutsprocessen – vilket kan vara tidskrävande. En annan utmaning för chefen är den avsaknad av ramar och struktur som en icke-hierarkisk organisation kan innebära. Dessutom kan det finnas en risk i att skapa en arbetsplats där bara de mest ambitiösa och drivande medarbetarna privilegieras medan andra personlighetstyper hamnar i skymundan.
– Det krävs att chefen är trygg i sig själv och kan vara öppen och ge sina medarbetare tid till dialog. Annars kan medarbetaren uppleva stress över kravet att behöva ta eget ansvar och att förväntas vara självständig, säger Annika Elias.
Hon säger också att det gäller att slå vakt om det skandinaviska ledarskapet. När företag från till exempel England och USA köper upp företag i Skandinavien har de kanske helt andra ledarstilar som är rådande. Och ledarskap är en kulturell fråga.

Gerd Eriksson
Mer om Chef
-
"Vi rullar ut röda mattan för nyanställda"
Uppdrag • Jens Möllberg och hans kollegor på Hitachi Energy bygger förutsättningar för framtidens fossilfria samhälle.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.
-
Chefer behöver bli bättre på att lyssna
Chef • Chefer är bra på att prata och informera, men sämre på att lyssna. Det gör att de går miste om medarbetarnas engagemang, tankar och nya idéer.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
"Vi rullar ut röda mattan för nyanställda"
Uppdrag • Jens Möllberg och hans kollegor på Hitachi Energy bygger förutsättningar för framtidens fossilfria samhälle.
-
Chefer behöver bli bättre på att lyssna
Chef • Chefer är bra på att prata och informera, men sämre på att lyssna. Det gör att de går miste om medarbetarnas engagemang, tankar och nya idéer.
-
Fler testar positivt för droger på jobbet
Alkohol och droger • Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.