Ålder snarare än kön präglar chefen
Publicerat 20 februari 2017
Kön är inte avgörande för vilka egenskaper en chef har, visar en studie vid Göteborgs universitet. Av åtta undersökta egenskaper var det bara benägenheten att ta risker som skilde könen åt. Däremot spelar åldern in för hur framträdande egenskaperna är hos en chefskandidat.
I det arbetspsykologiska personlighetstestet Jobmatch Talent får chefskandidater svara på frågor som bland annat visar på åtta egenskaper som är förknippade med ledarskap: humörjämvikt, motståndskraft, viljestyrka, uthållighet, initiativförmåga, riskbenägenhet, instämmande framtoning och öppenhet.
En analys av testsvaren från 6 789 chefskandidater visar att kvinnor och män bara skiljer sig åt i en av åtta egenskaper, benägenheten att ta risker.
– Riskbenägenhet är ett dubbeleggat svärd. I ett chefsjobb kan det vara ganska äventyrligt att ta risker. Risktagande är mer positivt för en individ, men när man representerar en organisation är det mindre positivt, säger Trevor Archer, senior professor i biologisk psykologi vid Göteborgs universitet.
Studien visar att oavsett kön minskar benägenheten att ta risker med stigande ålder. Det är också åldern som spelar störst roll för chefskandidaternas egenskaper, menar Trevor Archer.
– Utifrån de här resultaten är åldern en viktigare variabel än könstillhörighet. Det bör man ta hänsyn till i rekryteringen av chefer, säger han.
Resultaten i studien avlivar flera myter kring könets betydelse, till exempel att manliga chefer tar fler initiativ än kvinnor eller att kvinnliga chefer är mer inkännande än män.
Däremot visar studien att vissa egenskaper blir mer framträdande med stigande ålder, bland annat jämvikt i humöret och öppenhet. Samtidigt sjunker uthålligheten, initiativförmågan och viljestyrkan med åren.
Att viljestyrkan minskar med åldern kan bero på att yngre chefer i högre grad vill ge intryck av beslutsamhet. Men för mycket viljestyrka tyder också på envishet och en bristande förmåga att ta till sig av information och andras synpunkter, menar Trevor Archer.
– Äldre chefer visar också en större benägenhet för team-work, att utveckla själva arbetsgruppen. De är mer gruppinriktade, medan yngre chefer är mer individinriktade, säger han.

Krister Zeidler
Mer om Chef
-
"Vi rullar ut röda mattan för nyanställda"
Uppdrag • Jens Möllberg och hans kollegor på Hitachi Energy bygger förutsättningar för framtidens fossilfria samhälle.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.
-
Chefer behöver bli bättre på att lyssna
Chef • Chefer är bra på att prata och informera, men sämre på att lyssna. Det gör att de går miste om medarbetarnas engagemang, tankar och nya idéer.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
"Vi rullar ut röda mattan för nyanställda"
Uppdrag • Jens Möllberg och hans kollegor på Hitachi Energy bygger förutsättningar för framtidens fossilfria samhälle.
-
Chefer behöver bli bättre på att lyssna
Chef • Chefer är bra på att prata och informera, men sämre på att lyssna. Det gör att de går miste om medarbetarnas engagemang, tankar och nya idéer.
-
Fler testar positivt för droger på jobbet
Alkohol och droger • Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.