Bli en kommunikativ ledare
Publicerat 24 februari 2016
Vad innebär ett kommunikativt ledarskap och hur blir man en kommunikativ ledare? Det försöker forskaren Solange Hamrin vid Mittuniversitetet ge svar på i sin avhandling.
Det kommunikativa ledarskapet handlar om hur ledare kommunicerar med sina medarbetare och är ett begrepp som använts inom svenska organisationer sedan början av 2000-talet. Ledare som är kommunikativa är närvarande och öppna samt bra på återkoppling och dialog.
Enligt avhandlingen finns fyra centrala kommunikativa beteenden; att strukturera (göra mål och förväntningar tydliga), utveckla (coacha och ge återkoppling), interagera (skapa öppenhet, ge stöd i konflikter) och representera (bevaka gruppens intressen, omvärldsbevaka).
– Beteenden som kommunikativa ledare kan utveckla och som organisationen också kan mäta och utvärdera för att fortsätta utvecklas, säger forskaren Solange Hamrin som gjort avhandlingen.
För att studera hur det kommunikativa ledarskapet ser ut har hon utgått från tre företag som är baserade i Sverige varav ett är multinationellt med verksamhet i 130 länder. Det kommunikativa ledarskapet skiljer sig åt mellan de undersökta organisationerna och också mellan chefer och medarbetare som jobbar i samma företag men med bas i olika länder.
De svenska cheferna betonade feedback och lyhördhet och använde sig gärna av informella möten för att ge och få information. De svenska medarbetarna är de som känner sig mest delaktiga. I andra länder kan det se ut på andra sätt.
– I Indien till exempel är man mycket medveten om hur man använder sig av kommunikativt ledarskap för att nå sina mål. Man vet att familjen är central, mår familjen bra så mår också medarbetarna bra och därför vet man att det är viktigt att bry sig om medarbetarnas familjer. I Frankrike däremot fungerar ledarna till stor del som tolkar och förmedlare av huvudkontorets budskap och cheferna skyddar sina medarbetare.
Ett kommunikativt ledarskap gynnar organisationen på flera sätt.
– Man får ett effektivare ledarskap och tydligare roller vilket förbättrar relationerna och skapar större engagemang och tillfredsställelse hos medarbetarna, säger Solange Hamrin.
Hur man ska utveckla och utforma sitt kommunikativa ledarskap måste styras av hur den egna verkligheten ser ut. Vilket sammanhang befinner man sig i, vilken kultur råder i organisationen, vilka förutsättningarna ut och vad vill man uppnå – är några frågor att ställa sig.
– Jag vill verkligen betona att man måste utgå från sitt eget sammanhang och vara medveten om sina förutsättningar. Det här är en kultur som måste växa fram och ledningens inställning har stor betydelse. Ledarna måste ta initiativet och agera för att engagera medarbetarna. Sedan ger olika situationer olika förutsättningar. Är man till exempel i en förändringsprocess eller en kris så ser det annorlunda ut.
Så blir du en kommunikativ ledare
- Coacha medarbetarna och ge dem eget ansvar.
- Skapa struktur som underlättar arbetet.
- Formulera tydliga förväntningar på kvalitet, produktivitet och professionalism.
- Vara tillgänglig, respektfull och bryr sig om medarbetarna.
- Lösa problem, ge samt söka feedback och tala för den egna arbetsgruppen.
- Ge inriktning och hjälpa andra att nå sina mål.

Anita Gullberg
Mer om Chef
-
Släpp kontrollen – och bli en bättre chef
Chef • För att företaget ska må bra och du ska utvecklas som chef är det viktigt att lära sig att delegera. Och för att lyckas med det måste man bli vän med mitt sitt kontrollbehov och hitta en bra balans mellan kontroll och tillit i sitt ledarskap. Det säger författaren och ledarskapscoachen Emma Pihl.
-
Passiva chefer bidrar till destruktivt ledarskap
Chef • Arrogans och att behandla sina medarbetare olika är exempel på destruktivt ledarskap. Men också att vara passiv och otydlig, enligt Susanne Tafvelin, forskare vid Umeå universitet som lett en studie om destruktivt ledarskap.
-
Så bygger du tillit till dina medarbetare
Chef • Bättre arbetsprestationer, trivsel och färre konflikter på jobbet. En tillitsfull relation mellan medarbetare och chef är avgörande för en välfungerande arbetsgrupp. Så, hur når man dit?
Senaste om Ledarskap
-
Årets byggchef vill få fler att känna sig välkomna
Uppdrag • Jack Len på Ramirent i Skåne ser sig mer som en ledare än som chef. Sin ledarstil har han tagit med sig från idrottslivet.
-
Våga ta plats och leda mötet
Möten • Alla har varit med om det. Möten som aldrig tar slut, tankar som far i väg åt annat håll och en känsla av att man står och stampar på samma ställe. Tips för bättre möten.
-
Släpp kontrollen – och bli en bättre chef
Chef • För att företaget ska må bra och du ska utvecklas som chef är det viktigt att lära sig att delegera. Och för att lyckas med det måste man bli vän med mitt sitt kontrollbehov och hitta en bra balans mellan kontroll och tillit i sitt ledarskap. Det säger författaren och ledarskapscoachen Emma Pihl.