
Bild: Castellum
Så fungerar utomhuskontor
Publicerat 10 maj 2022
Fastighetsbolaget Castellum och forskningsprojektet Stickut i Malmö har testat att flytta ut kontoret. Att erbjuda utomhusjobb är en enkel sak för att öka hälsan hos sina medarbetare, anser Jenny Rungegård, en av initiativtagarna på Castellum.
Forskning visar att utomhusvistelse har flera hälsofördelar, som ett ökat välbefinnande och bättre återhämtning från stress. Det gör oss dessutom mer kreativa och stärker våra kognitiva funktioner. Så varför jobbar vi inte mer utomhus? Det frågade sig fastighetsbolaget Castellum och forskningsprojektet "Stickut Malmö". Jenny Rungegård är affärsansvarig på Castellum i Växjö och initiativtagare till idén att bygga ett utomhuskontor vid en av bolagets fastigheter.
– När vi skapar attraktiva kontorsmiljöer inomhus jobbar vi mycket med olika parametrar som vi vet är viktiga för att man ska må bra. Det handlar bland annat om ventilation, ljus och naturliga element. Vi plockar in grönska, tänker på dagsljus och att det ska finnas en bra utsikt, gärna över ett grönt tak. Det finns mängder av studier som visar att det ökar din produktivitet och ditt välmående. Allt detta som vi kämpar så hårt för och lägger så mycket pengar på att skapa inomhus finns helt naturligt utomhus, säger Jenny Rungegård.

Castellums utekontor i Växjö, som nyttjas av bolagets hyresgäster, består av olika aktivitetsbaserade ytor med möjligheter att sitta eller stå, arbeta enskilt eller i grupp, sitta i solen eller i skuggan. Det finns ett bokningsbart konferensrum med tio sittplatser och ett tak av solceller som ger kontoret tillgång till el och wifi. Det finns även en vattenautomat, krokar att hänga av sina kläder på och en box med filtar för kyliga dagar.
På vintern är hälsofördelarna fler
Utekontoret används flitigt, enligt Jenny Rungegård, framför allt på soliga dagar.
– Det är tydligt att det är väldigt väderberoende men att jobba utomhus har samma hälsofördelar oavsett väder – och det är ju egentligen på vinterhalvåret som vi behöver utomhusvistelsen allra mest för att få tillräckligt med dagsljus, säger Jenny Rungegård, som sedan utomhuskontoret byggdes 2017 själv har arbetat utomhus året runt.
Att arbeta utomhus är en enkel sak för att öka hälsan bland sina medarbetare.
Jenny Rungegård återkommer till hälsofördelarna med utomhusarbete och anser att det har blivit allt viktigare efter pandemin.
– Att arbeta utomhus är en enkel sak för att öka hälsan bland sina medarbetare, de allra flesta har någon arbetsuppgift som går att utföra utomhus, säger hon.
"Stickut Malmö" var ett interaktivt forskningsprojekt som bedrevs i samarbete mellan Malmö stad och Malmö universitet mellan 2017-2019. Charlotte Petersson Troije, projektledare och initiativtagare till "Stickut" och doktorand inom Arbetslivsvetenskap vid Mälardalens universitet, ser flera positiva delar med att arbeta utomhus.
– Det finns en uppenbar potential att bidra till ökat välbefinnande, förebygga stress och få oss att fungera bra på jobbet genom att jobba utomhus. Men det är viktigt att poängtera att olika aktiviteter kan passa bra för inomhusarbete och andra för utomhusarbete. Det finns inte en lösning som funkar för allt och alla, säger hon.
Intresset ökar
Projektet StickUt Malmö visade att ett av de vanligaste hindren för att jobba utomhus är att vi helt enkelt gör som vi brukar göra. Att jobba inomhus har blivit en självklarhet för de flesta av oss, men så behöver det inte vara.
– Många ser det som självklart att våra barn ska vistas utomhus dagtid men det är som att vi ska ”växa ifrån” det när vi blir vuxna. Många deltagare uppgav att de kunna känna skuld när de arbetade utomhus. Man kände sig lite busig, som att man bröt mot mönstret, och kände att man behövde ursäkta sig, som om man inte får lika mycket gjort utomhus, men det stämmer inte, ofta kan det vara precis tvärtom, säger Charlotte Petersson Troije.
Men kanske är ett skifte på gång. Enligt Jenny Rungegård ökar intresset för utekontor, vilket delvis drivs av det ökade fokuset på hälsa, både inom arbetslivet och privatlivet. Så vad behöver man för att skapa ett utekontor? Jenny Rungegårds tips är: keep it simple.
– Det du behöver som start är någon form av sol- och vindskydd och eluttag. Wifi kan de flesta dela på sina telefoner. Börja med att testa i liten skala, tipsar hon.

Katharina Hedström
Mer om Kontor
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
-
Därför bör inte kontoret vara knäpptyst
Kontor • Är dagens kontorslandskap för tysta? Det anser ljuddesignern Alexander Kassberg. När det är knäpptyst blir vi lättare störda av ljud runtomkring och det blir svårare att koncentrera sig.
-
Aktivitetsbaserade kontor blir aldrig färdiga
Kontor • Forskning visar att ett aktivitetsbaserat kontor aldrig blir klart utan ständigt behöver utvecklas och anpassas efter medarbetarnas behov.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.