Hoppa till huvudinnehållet

Puckeln för sjukanmälningar brukar vara i februari. Men ett nytt fenomen är att antalet sjukanmälningar börjar stiga brant redan i december.

Bild: Pexels/Polina Tankevitch

Sjukfrånvaro

Kraftigt ökade sjukskrivningstal

De senaste veckorna har antalet sjukskrivningar och vab ökat dramatiskt. Att det blir en topp i slutet av året är ett nytt fenomen som uppstått i samband med pandemin. Tidigare år har februari varit den månad då flest behövt sjukanmäla sig eller vabba.

Sjukanmälningarna i siffror

Mellan vecka 49 och 50 ökade influensabesvären med 26 procent. Magsjukebesvären har under samma tid ökat med 20 procent. Den generella ökningen av antalet sjukfrånvaroärenden har under samma period varit 7 procent.

Uppgången av sjukfrånvaro har gått snabbt de senaste veckorna. Frånvarotalet vecka 50 var i nivå med de högsta frånvarotalen 2021, enligt statistik från Falck Previas databas som omfattar 147 000 anställda på 440 företag.

– Ett flertal av dem som anmäler frånvaro i nuläget uppger att de känner sig sjukare än vad vi normalt upplever vi en vanlig förkylning. Det verkar också som det är ett större antal som återinsjuknar kort efter att de tillfrisknat, säger Maria Steneskog Nyman på Falck Previa.

Vabruari har fått konkurrens

Förkylningsbesvär och vab är den vanligaste orsaken till frånvaro. Procentuellt ökar dock influensa och kräksjuka mest. Bakom förkylningsbesvären tror Maria Steneskog Nyman att det kan dölja sig ett stort antal covidfall.

– Det finns nog ett stort mörkertal där det rör sig om covid i gruppen som uppger förkylningsbesvär. Vi vet ju även att sjukvården också upplever ett ökat tryck och att WHO larmar om ökad covid.

Att antalet frånvaroanmälningar ökar så pass mycket i slutet av året är nytt sedan förra året.

– Tidigare år har puckeln nästan alltid kommit i början av året, säger Maria Steneskog Nyman.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Sjukfrånvaro

Senaste om Hälsa