Hoppa till huvudinnehållet
Tvättar händer

Rekommendationen är att man inte ska tvätta händerna fler än 20 gånger per dag.

Bild: Pixabay

Allergier

Handeksem orsakar stort lidande

Klä på sig, bada sitt barn eller hålla någon i handen. Det är exempel på saker som är svåra och plågsamma att göra om man lider av handeksem. Arbetsmiljön är den största riskfaktorn för att utveckla sjukdomen vilket också innebär att den går att förebygga.

– Handeksem har en mycket negativ inverkan på livskvaliteten men den får inte mycket uppmärksamhet i media. Det är ingen sexig sjukdom och de som drabbas skäms ofta lite, sa Tove Agner, professor och överläkare på Bisbjerg hospital och Köpenhamns universitet, när hon presenterade en ny kunskapsöversikt om handeksem vid ett webbinarium arrangerat av Afa Försäkring.

Alla kan drabbas av handeksem men risken ökar om man haft eksem som barn. Bland män drabbas metall- och industriarbetare som hanterar starka kemikalier som skärvätskor och spilloljor. Men unga kvinnor är mest utsatta och flest drabbade finns i yrken som vård och omsorg, restaurang och frisör. Oftast är det våtarbete eller skyddshandskar som orsakar eksem.

– Det är då främst materialet skyddshandskar är tillverkade av eller det att handskarna är parfymerade som framkallar en allergisk reaktion, vilket i sin tur kan leda till eksemsjukdom. Händerna kan även bli uttorkade av pudret i skyddshandskarna, vilket också kan orsaka eksemsjukdom, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, som också medverkade på webbinariet.

När det gäller våtarbete är rekommendationen att man inte ska arbeta mer än två timmar per dag med händerna i vatten och att man inte ska tvätta händerna fler än 20 gånger under en arbetsdag.

Blir ofta kroniskt

Tove Agner anser att handeksem som arbetssjukdom förtjänar betydligt större uppmärksamhet eftersom besvären ofta blir kroniska.

– Handeksem är inte en sjukdom man dör av men det är en sjukdom man dör med, sa hon.

Kunskapsöversikten visar att det i 60 procent av fallen är miljöfaktorer som orsakar handeksem. Att miljöfaktorer spelar större roll än genetiska faktorer är i grunden positivt eftersom det innebär att sjukdomen går att förebygga, enligt Tove Agner.

En viktig del i det förebyggande arbetet är att utbilda anställda i riskyrken hur de bäst tar hand om sina händer. Det är också viktigt att söka hjälp tidigt om man drabbas och i möjligaste mån undvika sådant som kan förvärra eksemet. På webbinariet presenterades ett antal råd kring användning av skyddshandskar (se faktaruta här intill).

TIPS

Så undviker du handeksem

  • Använd skyddshandskar vid våtarbete. Handskarna ska vara hela och torra på insidan.
  • Använd inte handskar längre än nödvändigt. Om du måste ha dem på längre än tio minuter bör du ha bomullshandskar under.
  • När du tvättar händerna ska vattnet vara ljummet. Skölj och torka dem grundligt efter tvätt.
  • Om händerna inte är synligt smutsiga kan du använda handsprit istället för att tvätta.
  • Undvik att ha ringar på jobbet
  • Smörj in händerna ordentligt med en fet kräm både under och efter jobbet. Välj en parfymfri handkräm.
  • Tänk på att ta hand om händerna även när du gör hushållsarbete och använd vantar när det är kallt ute.

Källa: Kunskapsöversikt om handeksem som ingår i den vetenskapliga skriftserien Arbete och hälsa som ges ut av Göteborgs universitet. Ladda ner här

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Allergier

Senaste om Hälsa