Hoppa till huvudinnehållet

En snabb promenad till och från jobbet ger goda hälsoeffekter.

Bild: Istock

Må bra

6 000 raska steg kan räcka

De flesta har hört rådet om att gå 10 000 steg per dag. Men en ny studie visar att en hyfsat snabb daglig promenad till och från jobbet om totalt 6 000 steg räcker för att få positiva hälsoeffekter.

Rekommendationen att gå 10 000 steg per dag lanserades i Japan år 1964 och har fått stor spridning. Lite extra fart fick rekommendationen när vi fick möjlighet att mäta våra steg i mobilen eller med smarta klockor. Men rådet saknar vetenskapligt stöd, enligt Peter Schantz, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Enligt en ny studie från GIH räcker 6 000 steg för att bibehålla sin vikt. Det motsvarar en hyfsat snabb promenad till och från jobbet.

– Intressant är att om man promenerar utomhus kräver det 30 procent mer energi än om man går med samma hastighet på ett plant underlag inomhus. När vi utvecklat rekommendationen om de 6 000 transportstegen per dag, fem dagar i veckan, har vi tagit hänsyn till att den även ska fungera om man går i ett helt plant landskap. Vidare har vi utgått från konditionsnivåer i den vuxna befolkningen av i dag, säger Peter Schantz.

Hälsoeffekterna planar ut efter 6 000 transportsteg.

Studien baseras på 20 manliga och kvinnliga fotgängare som går till och från sitt arbete i Stockholm under alla vardagar. Bland annat registrerades syreupptagningsförmåga, energiförbrukning, hjärtfrekvens och upplevd ansträngning. De har även studerats när de gått med olika hastighet på plant underlag inomhus.

– Hälsoeffekterna planar ut efter 6 000 transportsteg, men om man går fler steg under en dag, vilket är sannolikt, så bidrar det till ökad energiomsättning, och det har ett värde i sig.

Studien är en del av ett större forskningsprojekt om vardagsmotion i form av gång och cykling.

Läs mer om studien:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa