Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsmiljöarbete

De utbildar chefer och medarbetare om klimakteriet

Trots att klimakteriet är något som alla kvinnor går igenom är det något av ett tabubelagt ämne att prata om på arbetsplatsen. Det vill Partille kommun ändra på. Nyligen utbildade de samtliga chefer om övergångsåldern och erbjöd kvinnliga anställda rådgivning på betald arbetstid.

Värmevallningar, nedstämdhet och sömnproblem. Det är några av de vanligaste klimakteriesymtomen. Men trots att majoriteten av alla kvinnor i åldrarna 40–60 år drabbas är okunskapen om klimakteriet stor – både inom vården och i arbetslivet. Det säger Kristina Svensson, förvaltningschef för kultur- och fritid på Partille kommun och en av initiativtagarna till kommunens satsning på att utbilda sina anställda om klimakteriet. Det började med hennes egna erfarenheter av att komma i klimakteriet.

Porträtt Kristina Svensson
Kristina Svensson, förvaltningschef för kultur- och fritid på Partille kommun och en av initiativtagarna till satsningen.
Bild: Partille kommun

– När jag var 47 år fick jag en massa olika besvär, psykiskt men också sömnsvårigheter, humörförändringar och värk. Jag förstod inte vad det var och hade rätt många vårdbesök innan jag till slut träffade en sköterska som sa ”Men Kristina, du är ju i klimakteriet, det här går lätt att råda bot på”. Jag märkte då att det fanns en stor okunskap om klimakteriet, både hos kvinnor i stort men också inom vården, säger Kristina Svensson.

Positiva reaktioner

Hon tog upp frågan med kommunstyrelsens ordförande som stöttade förslaget att testa ett pilotprojekt för att lyfta frågan bland kommunens medarbetare. Resultaten blev att samtliga kommunens chefer, 110 stycken, i maj gick en utbildning om klimakteriet och alla kvinnliga anställda i åldern 40–60 år erbjuds en kurs och klimakterierådgivning på betald arbetstid.

300 medarbetare deltog under det första kurstillfället i september och 60 av dem anmälde sig därefter för vidare klimakterierådgivning med en specialistutbildad sjuksköterska.

Reaktionerna från medarbetare har varit väldigt positiva, enligt Kristina Svensson. Många har fått upp ögonen för att besvär man tampas med kan vara kopplade till klimakteriet. Initiativet har också väckt mycket uppmärksamhet medialt och inom arbetslivet i stort. Kristina Svensson har blivit kontaktad av arbetsgivare inom privat näringsliv och andra kommuner för att berätta mer om Partilles utbildningssatsning.

– Jag var inte beredd på att det skulle bli en sådan enorm respons. Jag har varit och berätta om detta på massa olika ställen, bland annat för strategnätverket för HR-chefer i Västsvenska Handelskammaren, säger hon.

Kristina Svensson tror att en anledning till att klimakteriet länge varit en icke-fråga inom arbetslivet beror på en ovilja att prata om kvinnors hälsa och åldrande. Att börja med att utbilda chefer, både kvinnliga och manliga, tror hon är ett bra första steg för att skapa ett öppnare samtalsklimat.

Lättare att tala öppet om besvär

– Det har länge varit tabu att prata om klimakteriet. Att vi utbildar våra chefer, och att alla medarbetare vet att deras chef har gått en utbildning och har kunskap om klimakteriet, det gör det lite lättare att prata om att man inte sover, att man kan känna sig väldigt låg och nere, att man svettas väldigt mycket. Det gör att man kan prata om sin arbetssituation på ett annat sätt. Vi kan redan se att det har lett till mycket samtal just nu på arbetsplatserna om klimakteriet.

Kristina Svensson ser många vinster med att frågan lyfts på arbetsplatsen.

– Kvinnor i den här åldern är överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar. Jag tror att för många som blir sjukskrivna för sömnsvårigheter, utmattning eller värk så är det kanske egentligen klimakteriet som ställer till det. Jag tror att detta kommer hjälpa oss att behålla mer kompetens på jobbet. Att ta tag i den här frågan skapar också mycket good will för en som arbetsgivare, det kan göra det lättare att rekrytera personal. Det pratas om Partille kommun i så många forum nu för att vi har gjort detta.  

Men ett ökat fokus i arbetslivet måste också följas av en ökad kunskap inom vården och inte minst företagshälsovården, för att fler kvinnor ska få rätt hjälp, menar Kristina Svensson.

– Hos de stora aktörerna inom företagshälsovård i Sverige är ämnet klimakteriet fortfarande en blind fläck, säger hon.

bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Hälsa