Publicerad 16 februari 2021

Tips – minska risken för mjöldammsallergi

Mjöldammsallergi

Inför fettisdagen går det åt hela 211 ton vetemjöl på landets bagerier. Fel hanterat kan vetemjöl orsaka mjöldammsallergi. Men det går att förebygga genom att se över sitt arbetssätt och sina städrutiner.

Mjöldamm innehåller ett enzym som är allergiframkallande. Dammet kan orsaka rinnande näsa, kronisk hosta, kliande ögon och till och med astma.

– Så kallad bageriastma är en gammal känd yrkesskada. För de bagare som drabbas kan det i värsta fall betyda att man måste byta yrke eftersom det är svårt att vistas i de miljöerna om man väl utvecklat besvär, säger

Marianne Walding, sakkunnig i kemiska hälsorisker på Arbetsmiljöverket.
För att minska mjöldammet behöver man både se över sitt arbetssätt och sina städrutiner.

– Det gäller att minska alla moment där man sprider mjöl i luften. Ett sådant är ju till exempel att kasta ut mjöl i luften för att få det jämnt fördelat över bakbordet. Om man istället strör ut mjölet blir halten damm lägre, säger Marianne Walding.

Degberedning eller trågning är ett annat moment som alstrar mycket damm. Där är ett tips att använda lock på degblandaren och att starta på låg hastighet.

– När det gäller städning är ett vanligt misstag att man använder tryckluft, särskilt på ytor som är svåra att torka. Men genom att blåsa rent hamnar mjöldammet i luften. Då är det bättre att använda en dammsugare och sen våttorka.

 

Fakta fettisdagen i siffror

Så mycket råvaror går det åt på landets bagerier för att tillverka semlor till fettisdagen:

  • 132 ton mandelmassa
  • 211 ton grädde
  • 2,6 ton kardemumma
  • 211 ton vetemjöl
  • 42 ton smör
  • 2,6 miljoner ägg
  • 53 ton socker
  • 1 ton florsocker

Källa: Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer

Tips minska mjöldammet

  • Använd lock på degblandare.
  • Eftersom det är tillsatta enzymer i mjöl som orsakar allergi är ett tips att använda mjöl av högre kvalitet som har så få tillsatser som möjligt.
  • Strö ut mjölet på bakbordet istället för att kasta ut det.
  • Använd grövre mjöl till doftning (doftning är när man strör på mjöl på bröd för att skydda det från att brännas i ugnen.
  • Använd punktutsug vid de dammigaste momenten.
  • Dammsug och våttorka istället för att blåsa bort mjölet med tryckluft.

Källa: Arbetsmiljöverkets broschyr "Mjöl och mjöldamm"

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom Marianne Zetterblom Chefredaktör och webbredaktör 08-402 02 52

Taggar: Allergier