Hoppa till huvudinnehållet

Att sänka förväntningarna och glädjas åt det enkla är ofta bättre än att fylla dagarna med aktiviteter under semestern, enligt Petra Lindfors, forskare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

Bild: Pexels

Må bra

Sänk förväntningarna och må bättre på semestern

Att sänka förväntningarna inför semestern är receptet för en lyckad ledighet, enligt Petra Lindfors, professor i psykologi. Med tanke på pandemin, där jobb och privatliv flutit ihop för många, är det också viktigt att göra ett tydligt jobbavslut inför semestern.

För att semestern ska leda till återhämtning krävs både planering och rätt prioriteringar. Det anser Petra Lindfors, forskare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet. Under pandemin då många arbetat hemifrån blir det extra viktigt att städa bort arbetet – allt för att göra skillnad mellan jobb- och semesterhemmet.

– Stäng av jobbtelefonen och göm undan den. Sortera bort alla papper! Lägga allt på ett ställe där man komma ihåg att det finns, säger hon i en intervju på Stockholms universitets webbsida.

Ta chefen till hjälp med att prioritera

Om mejlkorgen och att-göra-listan är full dagen innan man går på ledighet har något blivit fel, anser Petra Lindfors.

– Då har något gått fel från start, man kanske har prioriterat fel saker. Det här håller inte i längden och behöver kommuniceras med chefen. Det är chefens uppgift att hjälpa till – men då är det bra att inte komma med det fredag eftermiddag. Veckan före semestern kan man fundera över vilka trådar som är lösa och vad som kan vänta.

Studier visar att den utvilade känslan efter semestern försvinner ganska snabbt igen hos personer med kontorsjobb. För att nå återhämtning kan det därför vara bra att dela upp semestern i kortare ledigheter, enligt Petra Lindfors.

– Det är generellt ett lugnare tempo under sommaren, och kanske också lugnare för den som är kvar på arbetsplatsen under sommaren. Då kan jobbet vara en vilopunkt. Men om inflödet av jobb är samma som utanför semesterperioden så blir det förstås tyngre. Då kan vara en fördel att arbeta två veckor här och där och sen ha semester att se fram emot.

Sänk förväntningarna

För den som lever med barn kan semestern kräva ett pusslande av olika viljor och behöver inte nödvändigtvis betyda vila.

– Det handlar också om att sänka förväntningarna och glädjas åt det enkla, istället för att fylla dagarna med aktiviteter. Kanske behöver man inte göra allting tillsammans hela tiden. Kommunicera gärna med barnen kring upplägget av dagarna och lägg upp scheman med tydlig struktur. Det kan vara skönt att veta att "idag är lunchen det här". Man får också komma ihåg att semester ger oss värdefull tid att engagera oss i barnen.

Undvik att mejla lediga kollegor

Enligt Petra Lindfors är det viktigt att respektera att det är semester och inte mejla eller ringa en ledig kollega. För att det ska fungera krävs oftast tydliga överenskommelser på arbetsplatsen.

– Om det inte fungerar så är det troligtvis en skör organisatorisk situation. Att kolla mejlen kan å andra sidan vara ett sätt att hantera arbetsbelastningen – vi är olika, det gäller känna sig själv där. Att avsätta en timme i veckan för att rensa mejlkorgen kan vara en rimlig förberedelse inför att vara tillbaka. Men kommunicera det med semestersällskapet så att ingen blir besviken när jobbmejlen dras fram i solstolen.

På samma sätt som vi varvar ner inför semestern så behöver vi varva upp när det är dags att börja arbeta igen. Petra Lindfors föreslår att både starta och avsluta med en kortvecka.

– Ett bra sätt att komma tillbaka är att börja mitt i veckan. Och kom ihåg att det ofta är sommar kvar när vi börjar jobba igen – utnyttja kvällarna!

* Artikeln publicerades första gången i juni 2020 (reds. anmärkning)

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa