Hoppa till huvudinnehållet

Jenny Pettersson får bäst återhämtning av att sköta om sin häst i stallet.

Bild: Tim Carlberg

Må bra

Återhämtning bäst med häst

Ljudet av hästen som tuggar i sig hö, ett stort andetag i örat och en gnäggande hälsning på morgonen. Jenny ­Pettersson fyller på med ny energi och samlar kraft i stallet.

– Stallet är min frizon, hit kan jag inte ta med mig jobbet. Jag tror vi behöver återhämtning för både kropp och hjärna om vi ska orka med livet, säger Jenny Pettersson som är hudvårds- och massageterapeut.

Det spelar ingen roll vad som har hänt under dagen, för hästarna är hon ett vitt oskrivet blad. Om hon ändå är stressad så kräver hästarna så pass mycket av hennes uppmärksamhet att hon måste släppa taget om oro och stress.

– I stallet bara är jag, det går att inte vara på något annat sätt. Jag kallar det för härvaro, säger Jenny Pettersson.

Att borsta och klappa den blanka pälsen och känna när hästen andas i hennes öra ger återhämtning och har en lugnande effekt. Mer än själva ridningen.

– När jag var superstressad en gång satte jag mig i min häst Berrans box och bara lyssnade när han åt hö. Det var som meditation, när jag tittade på klockan upptäckte jag att jag hade suttit där i en timme, säger Jenny Pettersson.

Att vara hästägare innebär att vara i stallet alla veckans dagar, vanligtvis fyra-fem timmar om dagen.

– Jag har aldrig upplevt så mycket glädje som med Berran. Det var magi, han läste mig som en öppen bok. Han kom in i mitt liv när jag var 24 och han var drygt ett år, säger Jenny Pettersson.

Men efter en skada förra året tvingades hon ta bort Berran som hunnit bli 14 år.

– Jag har funderat på var jag får mest återhämtning och jag var lite förvånad när jag hörde mig säga att det är i stallet. Trots saknaden efter Berran så är det stallet som är min bästa plats för återhämtning, säger Jenny Pettersson.

Djur får oss att må bra

Modern forskning visar att djur har en läkande och hälsofrämjande effekt på oss människor och motverkar stress. Redan de gamla grekerna skrev om att vi människor mår bra av att vara nära hästen.

– Filosofen Xenofon som var lärjunge till Sokrates skrev om relationen mellan människa och häst. Han menade att människans rörelseförmåga och sinnen förbättras tack vare hästen, säger Henrik Lerner som är lektor vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Xenofon ansåg att om vi människor lär oss förstå hästen och samspela med den kan vi dra nytta av hästens förmåga att uppfatta omgivningen och på så vis bli en bättre version av oss själva.

Hur ser samhället på relation häst-människa i dag?

– Ridning är godkänt för friskvårdsbidrag sedan en tid tillbaka. Det är ett tecken på att vi anser att det är hälsosamt att hålla på med hästar, säger Henrik Lerner.

Hunden lever verkligen upp till uttrycket människans bästa vän under pandemin. Vi har aldrig köpt så många hundar som nu.

– Känner jag att jag kan ge mina hundar ett gott liv så får jag återhämtning. Utan hundar skulle jag få mindre motion och förmodligen både jobba och stressa mer. Hundarna stör mig på ett bra sätt och påkallar min uppmärksamhet när jag suttit med min laptop i knät för länge, säger Jenny Wibäck som är mental tränare och driver utbildning för resurshundförare.

Men tyvärr kommer inte alla nya hundägare att få återhämtning med sina nya familjemedlemmar.

– Om du inte har tid för din hund kan ditt dåliga samvete leda till mer stress och mindre återhämtning, säger Jenny Wibäck.

bild på Anahita Arai

Anahita Arai

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa