Hoppa till huvudinnehållet
Coronaviruset

Snabbtester på arbetsplatsen allt vanligare

Smittspridning av covid-19 på en arbetsplats kan få förödande konsekvenser för verksamheten, men också för medarbetarnas hälsa. Därför har många företag valt att regelbundet snabbtesta sina anställda med hjälp av antigentester.

Tusentals arbetstagare får varje vecka en pinne uppstucken i näsan när de kommer till jobbet för att se om de bär på coronasmittan. I den privata sektorn sköts provtagningen framför allt av företagshälsovården. I slutet av april gick Folkhälsomyndigheten ut med en uppdaterad vägledning om snabbtester, men någon praktisk hjälp från myndigheterna har inte erbjudits.

– Det är ett enormt ansvar som läggs på arbetsgivarna. De är ju villrådiga och vänder sig naturligtvis till oss, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ansvarig på företagshälsovårdsbolaget Previa. Foto: Previa

Nödvändigt att testa inom industrin

Under pandemin har mycket fokus legat på det ökade distansarbetet, men den övervägande delen av arbetskraften har varit tvungen att fortsätta gå till jobbet. För industriföretagen i Sverige som är känsliga för produktionsstörningar har det därför blivit nödvändigt att testa sina medarbetare.

– Det är stora arbetsplatser med produktion, framför allt inom processindustrin kostar det enorma summor att låta verksamheten stå still.

Previa hjälper företag med att anordna provtagning på arbetsplatserna med så kallade antigentester. De anställda förbokar ofta provtagningen för att undvika köer och trängsel och får sedan snällt vänta i 15–20 minuter på testresultatet. Medarbetarna får också ge sitt samtycke till att ett positivt resultat rapporteras till arbetsgivaren, som då kan sätta igång med smittspårning.

– Får du en smittspridning på en arbetsplats kan du gå från ingen smittspridning till att en stor del av arbetsstyrkan drabbas på bara några dagar, säger Urban Svensson.

Testerna görs en eller två gånger i veckan. Enligt Folkhälsomyndigheten behöver inte personer som haft covid-19 det senaste halvåret inkluderas i screeningen. Det gäller också för personer som har vaccinerats med minst en dos och där det gått tre veckor sedan vaccinationstillfället. Om en medarbetare testas positivt får den personen ta sig hem på ett smittsäkert sätt.

– Sedan blir man uppringd av en läkare hos oss som ger instruktioner, till exempel att man måste isolera sig hemma under minst sju dagar. Nu är det också tydliggjort att hushållskontakter ska stanna hemma och kontakta sjukvården för testning.

Väldigt få tackar nej

Trots att provtagningen kan vara en ganska obehaglig upplevelse är det ytterst få medarbetare som vägrar göra testet. I stället ses det som något positivt som gynnar alla, menar Urban Svensson.

– De flesta människor känner oro, dels för att själva bli smittade men också för att de ska komma hem med smitta. Men arbetsgivaren kan inte ställa krav på att man ska genomgå provtagning, säger han.

Alla positiva resultat rapporterats in enligt smittskyddslagen och har också hjälpt regionerna att få en bild av den lokala smittspridningen. För företagen har provtagningen blivit ett sätt att säkra produktionen, men det är också ett sätt för arbetsgivarna att skydda sina medarbetare som måste ta sig till jobbet.

– Det vi gör på en hel del arbetsplatser handlar om att skapa trygghet. Dels handlar det om kontinuitet för produktionen, men effekten är också att medarbetarna känner trygghet. Och det blir även en trygghet för deras familjer, säger Urban Svensson.

FAKTA

Om antigentester

Antigentester är ofta enklare att utföra än PCR-tester och kan ge svar inom 30 minuter. De kan användas som ett komplement inom hälso- och sjukvården men ersätter inte den etablerade PCR-testningen. Eftersom de generellt sett är mindre känsliga än PCR-tester kan det förekomma att en person får negativt resultat från ett antigentest men ändå har covid-19.

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Coronaviruset

Senaste om Hälsa