Fler nedstämda när distansarbete fortsätter
Publicerat 30 september 2020
Under början av hösten har ovanligt många anställda rapporterat nedstämdhet samt besvär i rygg, axlar och nacke. Det visar statistik från företagshälsovården.
De senaste sex veckorna har kurvan vad gäller de sjukanmälningar som Previa hanterar gått upp. Mest ökar de för den psykiska ohälsan som är den högsta sedan Previa började föra sin statistik för tio år sedan. Det är en allvarlig utveckling som inte ser ut att stanna av, enligt Maria Steneskog Nyman som är talesperson i beteendevetenskapliga frågor på Previa.
– Många har hamnat i en situation där de arbetat hemifrån och kanske hade förväntningar på att allt skulle vara mer som vanligt igen nu till hösten. För vissa har det fungerat utmärkt att vara hemma, medan andra känt sig isolerade och inte mått bra. Den psykiska ohälsan handlar om ångest, deppighet, depression och utmattning, säger Maria Steneskog Nyman.
Hon tror att det är en utmaning för många chefer att uppmärksamma och fånga upp en medarbetare som mår dåligt. Och för medarbetaren som redan innan coronan var i en riskgrupp vad det gäller psykisk ohälsa har situationen nu blivit ännu svårare och mer utsatt.
– Det är tydligt att vi på Previa fyller en funktion i att stötta och hjälpa cheferna att ta sitt ansvar och att hitta fram till ett annan typ av ledarskap så länge restriktionerna pågår. Det behövs tätare kontakt med medarbetarna och fler avstämningar av hur de faktiskt mår.
Vad det gäller de fysiska besvären är det också en uppgång i Previas statistik. De kan inte se exakt i statistiken vad de fysiska besvären handlar om. Men Maria Steneskog Nyman säger att det ofta är besvär i rygg, axlar och nacke.
Något som däremot gått ned i Previas statistik är anmälan om frånvaro på grund av förkylning och anmälan om vård av barn. De var högre kring skolstarten men har nu en kurva som pekar nedåt.
– Det är ett naturligt mönster vi ser varje i höst i samband med skolstart, men i år hamnade vi på mycket en mycket högre nivå än vanligt. Orsaken till det är med största sannolikhet de rekommendationer som fortsatt finns om att stanna hemma vid förkylningssymptom.
Om Previas sjukstatistik
Previas statistik "Sjuk och Frisk" omfattar 156 000 människor på 410 företag och offentliga organisationer i Sverige. Statistiken bygger på sjukanmälningar som görs via telefon eller online.

Gerd Eriksson
Mer om Sjukfrånvaro
-
Få verksamheten att fungera trots hög sjukfrånvaro
Sjukfrånvaro • Nästan var tionde medarbetare är frånvarande på grund av sjukdom och VAB just nu, enligt statistik från Previa. Petra Lundberg, arbetsmiljöexpert och utbildare på Prevent, tipsar om hur man kan få verksamheten att fungera i tider av hög sjukfrånvaro.
-
Sjukskrivningarna ökar i spåren av pandemin
Sjukfrånvaro • Sjukanmälningarna ökade kraftigt under inledningen av hösten, enligt nya siffror från företagshälsovårdsbolaget Previa. Den psykiska ohälsan har aldrig varit så hög som i dag under de år som Previa fört statistik.
-
Sjukskrivningar riskerar öka efter krisen
Sjukfrånvaro • Efter den stora finanskrisen på 1990-talet ökade antalet sjukskrivningar på grund av stress och utmattning. Men om det blir likadant efter coronakrisen är för tidigt att säga, enligt Kerstin Jeding, psykolog med inriktning på stressrelaterad ohälsa.
Senaste om Hälsa
-
Sveriges arbetsplatser ska bli mer cykelvänliga
Må bra • I veckan lanseras satsningen Cykelvänligast som en rad svenska kommuner samt Cykelfrämjandet står bakom.
-
Så fungerar utomhuskontor
Kontor • Att erbjuda utomhusjobb är en enkel sak för att öka hälsan hos sina medarbetare, anser Jenny Rungegård, en av initiativtagarna för fastighetsbolaget Castellums utomhuskontor.
-
Lärare behöver prioritera sin rösthälsa
Må bra • Många lärare lider av röstbesvär i klassrummen. Men genom att utveckla sin röst och kommunikation finns mycket att vinna.