
Bild: Istockphoto
Många går tillbaka för tidigt efter sjukdom
Publicerat 24 januari 2020
Att undvika smitta handlar inte bara om vår egen hygien utan också hur omgivningen beter sig. Nu visar en ny undersökning att sex av tio går tillbaka till jobbet innan de är helt friska.
God handhygien är det enklaste sättet att skydda sig mot vinterhalvårets många virus. Men det hjälper inte alltid när det snörvlas på jobbet. Sex av tio går tillbaka till jobbet innan de är helt friska, enligt en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Apoteket Hjärtat.
– Det kanske kan kännas som en sympatisk gest att komma in till jobbet för att inte lägga över extra arbete på sina kollegor, trots att man borde ligga hemma och vila. Men med tanke på att vi är så mottagliga för smitta under den här tiden av året, och att exempelvis influensa och vinterkräksjuka lätt sprids, är det mer solidariskt att stanna hemma till dess att man är frisk, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i en kommentar.
Undersökningen visar att kollegor inte alltid uppskattar sjuknärvaro. Drygt hälften av de som svarat har under det senaste året stört sig på att en kollega kommit tillbaka till jobbet innan personen blivit frisk.
Att många jobbar i kontorslandskap i dag gör att vi blir extra känsliga för smitta. En person som är förkyld eller har influensa kan smitta via droppar som kommer från nysningar eller hosta, men också från de ytor där dropparna landar.
Undvik smittspidning
- Tvätta händerna ofta under influensatider, framförallt innan du ska äta. Låt bli onödigt pillande i ögon, näsa och kring munnen.
- Var noggrann med tvål och vatten, tvätta även på ovansidan av händerna och tummarna. Handsprit kan användas som ett komplement, men vissa virus klarar handsprit.
- Tänk på att influensavirus kan klara flera timmar utanför kroppen. Var extra noggrann med att hålla rent i omgivningen. Handtag och mobiltelefoner är exempel på riktiga smittspridare.
- Var ute mycket och undvik stora folkmassor.
- Man är som mest smittsam precis innan man blir sjuk och när man är som sjukast, men man kan vara smittsam även när man mår bättre. Känn efter en extra gång innan du går tillbaka till jobbet och när du väl är tillbaka, var extra noggrann med hygienen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Smitta
-
Smittförebyggande arbete viktigt även efter pandemin
Smitta • Mer än hälften av arbetsgivarna brast i sitt arbete med att förebygga smittspridning under pandemin, visar en inspektion som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Rutiner för hygien behövs i personlig assistans
Smitta • En av de yrkesgrupper där många smittas av covid-19 i tjänsten är personliga assistenter. Mer kunskap om smittspridning och bättre hygienrutiner behövs för att motverka det, enligt en ny studie från Högskolan i Skövde.
-
Därför blir vi oftare sjuka på vintern
Smitta • Bakterier och virus som sprids via luften är svåra att skydda sig mot. Nu visar ny forskning hur bakterier och virus överlever i luften och vilken ventilation som är mest effektiv för att undvika luftburen smitta.
Senaste om Hälsa
-
Sveriges arbetsplatser ska bli mer cykelvänliga
Må bra • I veckan lanseras satsningen Cykelvänligast som en rad svenska kommuner samt Cykelfrämjandet står bakom.
-
Så fungerar utomhuskontor
Kontor • Att erbjuda utomhusjobb är en enkel sak för att öka hälsan hos sina medarbetare, anser Jenny Rungegård, en av initiativtagarna för fastighetsbolaget Castellums utomhuskontor.
-
Lärare behöver prioritera sin rösthälsa
Må bra • Många lärare lider av röstbesvär i klassrummen. Men genom att utveckla sin röst och kommunikation finns mycket att vinna.