Grön lunch kan förlänga livet
Publicerat 6 februari 2020
Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är mellan tre och sju procent större för de som äter två portioner kött i veckan. Det visar en stor amerikansk forskningsstudie.
Att äta två portioner i veckan med rött kött, processat kött eller fågel ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar med mellan tre och sju procent. Den slutsatsen drar forskare vid Northwestern University i Chicago, USA, som analyserat data från nästan 30 000 personer som följts i tre årtionden.
– Det är en liten skillnad i risk men det är värt att försöka dra ner på rött kött och processat kött som salami. Rött kött ökar också risken för en rad andra hälsoproblem så som cancer, säger Norrina Allen, medicinforskare vid Northwestern University, som ligger bakom studien.
I Sverige ökade köttkonsumtionen under flera decennier men 2017 skedde ett trendbrott. Då minskade köttförbrukningen från 87,7 kilo per person till 85,7. Första halvåret 2019 hade köttkonsumtionen minskat ytterligare och var nere på 80,4 kilo per person.
Men på svenska lunchtallrikar är det fortfarande kött som dominerar. Kyckling är det vanligaste lunchalternativet följt av rött kött, enligt Matrapporten 2019 som ges ut av kommunikationsbyrån Food and Friends. Betydligt fler kvinnor än män väljer vegetariskt till lunch, 15 respektive 7 procent.
Livsmedelsverkets rekommendationer överensstämmer med rekommendationerna i studien. Vi bör äta en kost som mer baserar sig på växtproteiner som nötter, bönor och grönsaker samt fisk och skaldjur.
– Den här studien är en av många på det här området. Egentligen kan man säga att slutsatsen av dem alla är att för den som äter stora mängder kött, då ska man för hälsans skull byta ut en del av det mot grönsaker. Men den som äter lite kött behöver inte ändra i sina vanor, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket till Ekot.
Så äter du mer hållbart
- Låt grönsakerna ta plats Bygg lunchlådan utifrån grönsaker. Strö gärna över lite nötter eller frön. Tänk grönt även när du äter ute eller handlar något färdiglagat.
- Njut i säsong Välj frukt och grönt efter säsong. Det blir både godare billigare. Dessutom är det klimatsmart att välja sådant som finns nära och inte behöver transporteras så långt.
- Satsa på lunchlåda I stället för att slänga matrester – gör en lunchlåda. Genom att minska mängden mat som slängs med 10 procent kan växthusutsläppen minska med 20 kilo per person och år.
- Drick kranvatten Häll upp karaffer med kranvatten i stället för att köpa vatten på flaska till mötet. Köp en kran till köket där ni kan göra bubbelvatten.
- Källsortera mera Genom att återvinna 10 procent mer förpackningar och tidningar minskar växthusutsläppen med 15 kilo per person och år.
Källa: Livsmedelsverket, Stockholms stad "Klimatsmart i hemmet"

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Livsstil • Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie har tittat på orsakerna.
-
Trendigt att trappa ner på jobbet
Arbetstid • Fenomenet quiet quitting eller tyst nedtrappning väcker känslor. Är det att göra karriär på ett hållbart sätt eller är det bara ett sätt att smita ifrån sitt ansvar på jobbet?
-
Var femte sitter mer än tio timmar per dag
Livsstil • Att sitta stilla större delen av dagen är vanligt, särskilt bland högutbildade. Stillasittande är en hälsorisk – även för den som tränar regelbundet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.