Grön lunch kan förlänga livet
Publicerat 6 februari 2020
Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är mellan tre och sju procent större för de som äter två portioner kött i veckan. Det visar en stor amerikansk forskningsstudie.
Att äta två portioner i veckan med rött kött, processat kött eller fågel ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar med mellan tre och sju procent. Den slutsatsen drar forskare vid Northwestern University i Chicago, USA, som analyserat data från nästan 30 000 personer som följts i tre årtionden.
– Det är en liten skillnad i risk men det är värt att försöka dra ner på rött kött och processat kött som salami. Rött kött ökar också risken för en rad andra hälsoproblem så som cancer, säger Norrina Allen, medicinforskare vid Northwestern University, som ligger bakom studien.
I Sverige ökade köttkonsumtionen under flera decennier men 2017 skedde ett trendbrott. Då minskade köttförbrukningen från 87,7 kilo per person till 85,7. Första halvåret 2019 hade köttkonsumtionen minskat ytterligare och var nere på 80,4 kilo per person.
Men på svenska lunchtallrikar är det fortfarande kött som dominerar. Kyckling är det vanligaste lunchalternativet följt av rött kött, enligt Matrapporten 2019 som ges ut av kommunikationsbyrån Food and Friends. Betydligt fler kvinnor än män väljer vegetariskt till lunch, 15 respektive 7 procent.
Livsmedelsverkets rekommendationer överensstämmer med rekommendationerna i studien. Vi bör äta en kost som mer baserar sig på växtproteiner som nötter, bönor och grönsaker samt fisk och skaldjur.
– Den här studien är en av många på det här området. Egentligen kan man säga att slutsatsen av dem alla är att för den som äter stora mängder kött, då ska man för hälsans skull byta ut en del av det mot grönsaker. Men den som äter lite kött behöver inte ändra i sina vanor, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket till Ekot.
Så äter du mer hållbart
- Låt grönsakerna ta plats Bygg lunchlådan utifrån grönsaker. Strö gärna över lite nötter eller frön. Tänk grönt även när du äter ute eller handlar något färdiglagat.
- Njut i säsong Välj frukt och grönt efter säsong. Det blir både godare billigare. Dessutom är det klimatsmart att välja sådant som finns nära och inte behöver transporteras så långt.
- Satsa på lunchlåda I stället för att slänga matrester – gör en lunchlåda. Genom att minska mängden mat som slängs med 10 procent kan växthusutsläppen minska med 20 kilo per person och år.
- Drick kranvatten Häll upp karaffer med kranvatten i stället för att köpa vatten på flaska till mötet. Köp en kran till köket där ni kan göra bubbelvatten.
- Källsortera mera Genom att återvinna 10 procent mer förpackningar och tidningar minskar växthusutsläppen med 15 kilo per person och år.
Källa: Livsmedelsverket, Stockholms stad "Klimatsmart i hemmet"

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
Så kan du bryta domedags-skrollandet
Livsstil • Kollar du mobilen det första du gör när du vaknar, tillbringar du timmar med att skrolla sociala medier för att till slut somna med mobilen i sängen? Då är risken stor att du blivit en domedagsskrollare.
-
Klurigt jobb minskar risken för demens
Livsstil • Kognitivt stimulerande arbetsuppgifter och hög utbildning kan minska risken för demens. Det visar en internationell forskningsstudie där även svenska forskare medverkat.
-
Ute är det nya inne
Livsstil • Pandemin har fått många att söka upp skogar, sjöar och naturreservat för att umgås på ett säkert sätt. Andra söker sig ut i naturen för återhämtning eller för att höra naturens ljud. Det är renässans för att sova, äta och träna utomhus. Arbetsliv har träffat Markus Torgeby som redan som barn upptäckte tjusningen med att sova ute.
Senaste om Hälsa
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.
-
Vaccinationsviljan skiljer sig kraftigt mellan yrkesgrupper
Coronaviruset • Personer i arbetaryrken med låg inkomst vaccinerar sig i lägre utsträckning än tjänstemän, enligt en kartläggning som Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm gjort.
-
Det får kontorsanställda att röra sig mer
Kontor • För att bryta stillasittandet på kontor är det mest effektiva insatser på organisatorisk nivå. Till exempelvis att bygga in rörelse i arbetet.