Hoppa till huvudinnehållet
Sömn

Även litet underskott av sömn påverkar

Det krävs inte så stor sömnbrist för att bli påverkad nästa arbetsdag, visar en amerikansk studie. Sömnbrist leder bland annat till att vår omdömesförmåga och motståndskraft mot stress blir sämre.

När vi sover mindre, sämre eller vaknar tidigare än vi brukar under arbetsveckan kan det bland annat påverka vårt omdöme, vår förmåga att koncentrera oss och motståndskraften mot stress. Det rapporterar den danska tidskriften Mit arbejdsmiljö och hänvisar till en studie genomförd vid University of South Florida som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Sleep Health.

Studien, som gjordes bland anställda i IT-branschen, visade att endast 16 minuters mindre sömn än vanligt påverkade koncentrationsförmågan nästa dag. Forskarna konstaterade också att sömnbrist inte slog lika hårt om deltagarna i studien var lediga dagen efter.

Ett underskott på sömn leder också till försämrad överblick över arbetssituationen och hur väl vi fungerar eller deltar i sociala sammanhang på jobbet, säger psykologen Ditte Charles till Mit arbejdsmiljö.

Samtidigt säger Ditte Charles att det är viktigt att påminna sig om att man visst kan prestera även om man inte sovit en natt. Om man blir allt för orolig över att inte kunna sova är det i sig en källa till sömnproblem.

– Det är en bra idé att följa de råd som finns kring sömn. Men samtidigt finns en risk med att fokusera för mycket på råden. Det är inget tvivel om att sömn är viktigt, men vi ska inte bli oroliga om vi sover dåligt en natt eller två, säger hon.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Sömn

Senaste om Hälsa