Bild: Istockphoto
Utomhuskontor testas av tjänstemän i Malmö
Publicerat 30 augusti 2018
I Malmö pågår projektet Stickut där 60 tjänstemän från kommunen provar att göra vissa av sina arbetsuppgifter utomhus. Hittills har medarbetarna testat att ha avdelningsmöte ute samt att läsa och ringa telefonsamtal. Men för att utomhuskontoret ska användas i stor skala krävs en förändrad syn på arbete, enligt projektledaren Charlotte Petersson.
Det interaktiva forskningsprojektet Stickut startade i augusti förra året med att deltagarna fick reflektera kring arbetets normer. Och i april i år började de förlägga delar av sin arbetstid utomhus, de valde själv när, hur och var.
Och hitintills har varken väder eller vind varit den svåraste nöten att knäcka utan känslan av att det inte varit legitimt att gå ut för att ha arbetsmöte, ringa ett samtal eller läsa en rapport. Normen och formen kring arbetet är djupt rotad i oss.
– Vår bild av arbete är att det sker när vi sitter vid vår plats framför datorn, trots att vi inte jobbar aktivt där hela tiden. Vissa av deltagarna har tyckt att det känts busigt att gå ut och inte helt seriöst, säger forskaren och arbetsvetaren Charlotte Petersson som leder projektet.
Vad är det för arbetsuppgifter deltagarna valt att utföra utomhus?
– Det har varit informella möten, telefonsamtal och någon som har suttit enskilt för att läsa. Det har också hållits en APT i en park, ett arbetsmöte som blev mer dynamiskt och kreativt än vanligt. En av cheferna har också förlagt ett enhetsmöte utomhus och märkte att det blev än halvtimme kortare än vanligt och mer effektivt, säger Charlotte Petersson.
Det har kommit synpunkter från deltagarna vad det gäller den tekniska utrustning, som att det är svårt att se på skärmen på datorn när det är soligt ute. Likaså att man måste tänka på var det finns uppkoppling.
– Men det har också väckt tanken att vi kanske inte behöver vara bundna vid dator och mobil för alla arbetsuppgifter vi väljer att göra utomhus. Man måste lära sig att skilja på olika behov. Ofta är det vanan som styr, säger Charlotte Petersson.
Projektet har kommit halvvägs och identifierar fortfarande vilka styrkor, svagheter och begränsningar som finns. Projektgruppen undersöker vad man kan behöva för tekniskt stöd, som att kunna spela in mötesanteckningar eller att kunna prata i mobilen och samtidigt se personen man pratar med.
Nu närmar vi oss höst och vinter – hur blir det då?
– Det blir en utmaning. Men likväl som vi gärna tar en promenad hemma en kall vinterdag, kan man ta en vinterpromenad på jobbet och ha ett möte. Det är bra att vara ute i det lilla dagsljus som bjuds under den mörka årstiden.
Ännu återstår att ta reda på vad för utrustning och stöd som behövs för att deltagarna ska kunna fortsätta jobba ute när kylan kommer. Det kan handla om enkla saker som filtar och värmare, som brukar finnas på uteserveringar, eller speciella jobbjackor.
Varför är det bra för oss att förlägga vissa arbetsuppgifter utomhus?
– Vår förmåga att rikta uppmärksamhet mot ett arbetsmoment är begränsad, därför behöver vi återhämtning med jämna mellanrum. Då kan dagsljus, grönska, vatten, fågelkvitter, väder och vind och vågskvalp ge oss det, säger Charlotte Petersson.
Gerd Eriksson
Mer om Kontor
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
-
De valde att återgå till kontoret
Distansarbete • Fastighetsbolaget Castellum som testade permanent flexibilitet under pandemin har återgått till att ha kontoret som bas.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.