
Bild: Siddharth Bhogra/Unsplash
Sjukfrånvaron ökar bland unga
Publicerat 5 juni 2018
Sjukfrånvaron minskar generellt, förutom bland unga i åldrarna 16–25 år. Det visar AFA Försäkrings årliga rapport över godkända arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.
Antalet långa sjukfall ökade under flera år. Men 2016 bröts trenden och de långa sjukfallen minskade med ungefär fem procent för anställda inom både offentlig och privat sektor, enligt rapporten.
– Minskningen drivs huvudsakligen av att sjukfrånvaron går ner bland personer som är äldre än 35 år, men den syns däremot inte i de yngsta åldersgrupperna, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på AFA Försäkring, i en kommentar.
Inom offentlig sektor är det psykiska diagnoser som är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro. I privat sektor är det belastningsskador som ligger bakom de flesta sjukfallen.
Andelen allvarliga arbetsskador som resulterat i sjukskrivning ligger kvar på samma nivå.
– Risken att drabbas av ett allvarligt olycksfall har varit oförändrad under de senaste fyra åren. I genomsnitt inträffar 2,5 allvarliga arbetsolycksfall per 1 000 sysselsatta och år i Sverige, säger Anna Weigelt.
Ur rapporten
- För kvinnor inom kommuner och landsting minskade risken för långvarig sjukfrånvaro från 36,3 till 34,5 per 1 000 sysselsatta och för män från 16,4 till 14,6.
- Den kvinnodominerade yrkesgruppen undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, med flera står för flest långa sjukfall i kommun- och landstingssektorn.
- I den privata sektorn minskade risken för långa sjukfall från 32,3 till 30,4 för kvinnor och från 20,2 till 19,2 för män. För kvinnor har yrkesgruppen livsmedelsarbete den högsta risken medan det för män är gruppen övrigt industriellt arbete.
- Olyckor till följd av fall utgör nära en tredjedel av alla allvarliga olycksfall.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Varje sekund räknas vid en större blödning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att ha kunskap om hur man stoppar en större blödning kan vara skillnad mellan liv och död när olyckan är framme. Därför bör alla på en arbetsplats veta hur de ska agera då, säger Rickard Ånell som är läkare, forskare och har utbildat inom ämnet i 25 år.
-
Pandemieffekten på arbetsolyckorna borta
Arbetsolyckor och arbetsskador • Antalet arbetsolyckor är nu tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.
-
Långvarig stress ökar risken för demens
Stress • Utmattningssyndrom och depression ökar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, enligt en ny svensk studie. Risken är fortfarande låg men kunskapen kan ge viktiga ledtrådar till hur demenssjukdom kan förebyggas.