Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Istockphoto

Allergier

Underlätta för pollenallergiker på jobbet

Pollensäsongen är igång och i år väntas extra höga halter av björkpollen vilket är det som främst brukar ställa till det för allergiker. Men det går att underlätta för allergiker på jobbet.

Nysningar, rinnande och kliande ögon är vanliga symtom om man har pollenallergi. Men många upplever trötthet som det värsta symtomet.

– På jobbet är det viktigt att ha förståelse för medarbetare som inte presterar på topp under pollentiden. Pollenallergi gör att man blir väldigt trött och i svåra fall kan det faktiskt kännas som man har influensa, säger Marianne Jarl, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

På arbetsplatsen finns det en hel del saker man kan göra för att underlätta för pollenallergiker. En sådan är att inte ha starka parfymer på sig på jobbet. Lukter, damm och blommor som en pollenallergiker normalt tål kan få en förstärkt effekt under pollensäsongen eftersom kroppen är ur balans.

För att upptäcka och åtgärda allergirisker på kontorsarbetsplatser har Astma- och Allergiförbundet tagit fram en checklista Allergirond på kontor som kan användas som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

TIPS

Till arbetsgivare

  • Ha förståelse för medarbetare som inte presterar på topp under pollentiden.
  • Kolla ventilationen på arbetsplatsen så att inluften filtreras från pollen. Det kan vara en mycket skön vila för kroppen att slippa andas in pollen under arbetspassen.
  • Om en arbetskamrat alltid får förkylningar i pollentider kan det vara bra att tipsa om att prova receptfria anti-histaminer från apoteket. Förkylningen kan vara en pollenallergi som går att lindra.
  • Om det finns bra ventilation på arbetsplatsen så ska man undvika att öppna fönster under pollentiden.
  • Undvik att planera utomhusvistelser under arbetstid om ni har en medarbetare som har pollenallergi.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Allergier

Senaste om Hälsa