Bild: iStockPhoto
Vanligt med torra ögon på kontoret
Publicerat 4 mars 2016
Torra och irriterade ögon är vanligt bland anställda i kontorsmiljöer. För hög blickriktning mot datorskärmen och låg luftfuktighet är några orsaker.
– Det finns studier som visar att hela 75-90 procent av anställda som arbetar framför bildskärmar upplever problem med ögonen. Det beror bland annat på att de lutar huvudet bakåt för att kunna läsa på skärmen. Då minskar ögats blinkreflex till en tredjedel, vilket leder till att ögonen blir torra, säger Hillevi Hemphälä, doktor i synergonomi vid ergonomi och aerosolteknologi på Lunds tekniska högskola.
Fler kvinnor än män rapporterar ögonirritation i kontorsmiljöer. Förekomsten stiger med ökat datorarbete i kombination med de anställdas ålder.
Kännedomen om att ögonen påverkas av skärmens placering är väldigt låg idag. Många använder stativ för att kunna ha skärmen högre upp, och känner inte till att ögonen ansträngs när blicken inte är riktad nedåt, säger Hillevi Hemphälä.
Hon arbetar i ett treårigt forskningsprojekt för att få fram en effektiv synergonomisk riskbedömning vid olika sorters arbete. Den ska kunna användas på alla typer av arbetsplatser och bidra till att färre personer ska uppleva problem med torra och irriterade ögon.
– Just nu är arbetet inriktat på att ta fram en metod. Den ska testas på 600 olika arbetsplatser och sedan utvärderas. Min förhoppning är att det kan leda till ett EU-projekt så att metoden kan utvecklas och spridas, säger Hillevi Hemphälä.
EU-projektet Officair är en pågående studie av arbetsförhållanden i kontorsmiljöer. Den bygger på resultat från 7 000 enkätsvar från åtta olika länder. Studien visar att så mycket som 40 procent av de som jobbar i kontorsmiljö upplever att de har besvär med ögonen. Luftfuktighet anges där som en av de främsta orsakerna.
– Om fem år tror jag att vi kommer att veta mycket mer om hur ögonen påverkas vid skärmarbete av både ljus, skärmar och luft. Då kan vi förhoppningsvis förebygga arbetsskador och sjukskrivningar på grund av bristande synergonomi på ett bättre sätt än idag, säger Hillevi Hemphälä.
Peter Rehnfeldt
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.