Bild: iStockPhoto
Vanligt med torra ögon på kontoret
Publicerat 4 mars 2016
Torra och irriterade ögon är vanligt bland anställda i kontorsmiljöer. För hög blickriktning mot datorskärmen och låg luftfuktighet är några orsaker.
– Det finns studier som visar att hela 75-90 procent av anställda som arbetar framför bildskärmar upplever problem med ögonen. Det beror bland annat på att de lutar huvudet bakåt för att kunna läsa på skärmen. Då minskar ögats blinkreflex till en tredjedel, vilket leder till att ögonen blir torra, säger Hillevi Hemphälä, doktor i synergonomi vid ergonomi och aerosolteknologi på Lunds tekniska högskola.
Fler kvinnor än män rapporterar ögonirritation i kontorsmiljöer. Förekomsten stiger med ökat datorarbete i kombination med de anställdas ålder.
Kännedomen om att ögonen påverkas av skärmens placering är väldigt låg idag. Många använder stativ för att kunna ha skärmen högre upp, och känner inte till att ögonen ansträngs när blicken inte är riktad nedåt, säger Hillevi Hemphälä.
Hon arbetar i ett treårigt forskningsprojekt för att få fram en effektiv synergonomisk riskbedömning vid olika sorters arbete. Den ska kunna användas på alla typer av arbetsplatser och bidra till att färre personer ska uppleva problem med torra och irriterade ögon.
– Just nu är arbetet inriktat på att ta fram en metod. Den ska testas på 600 olika arbetsplatser och sedan utvärderas. Min förhoppning är att det kan leda till ett EU-projekt så att metoden kan utvecklas och spridas, säger Hillevi Hemphälä.
EU-projektet Officair är en pågående studie av arbetsförhållanden i kontorsmiljöer. Den bygger på resultat från 7 000 enkätsvar från åtta olika länder. Studien visar att så mycket som 40 procent av de som jobbar i kontorsmiljö upplever att de har besvär med ögonen. Luftfuktighet anges där som en av de främsta orsakerna.
– Om fem år tror jag att vi kommer att veta mycket mer om hur ögonen påverkas vid skärmarbete av både ljus, skärmar och luft. Då kan vi förhoppningsvis förebygga arbetsskador och sjukskrivningar på grund av bristande synergonomi på ett bättre sätt än idag, säger Hillevi Hemphälä.
Peter Rehnfeldt
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.