
Bild: iStockphoto
Så blir du fri från sockersuget
Publicerat 24 mars 2016
Det finns överallt, smakar gott men gör dig grinig, trött och sömning. Dessutom beroende. Men det går att bli sockerfri. Men då är det nolltolerans som gäller, enligt professor Charlotte Erlanson-Albertsson.
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, forskar om aptitreglering och energibalans och intresserar sig särskilt för maten som innehåller fett och socker.
Varför är vi så förtjusta i socker?
– Vi tycker om söt smak på tungan och blir glada och mår bra när vi smakar något sött, det finns nedärvt i vår biologi. Är man trött eller stressad vill man ha sött för att få energi och då känner man sig genast kraftfull och stimulerad.
Hur kan sockret påverka oss?
– Sockret är den föda som kommer närmast droger och är förrädiskt för att det kan skapa ett beroende. Hjärnans belöningssystem stimuleras på samma sätt som god mat, träning och sex och baksidan är att det kan leda till missbruk.
– Har man ärftliga anlag blir lyckoeffekten av sockret extra kraftigt men klingar av snabbare. Då vill man har mer och får man inte mer kan man få abstinens med humörsvängningar och rastlöshet. För den som vant sig vid att äta mycket sött leder abstinensen till ångestkänslor.
Varför är socker så farligt?
– Socker är boven i dagens fetmaexplosion. Medan fet mat gör oss mätta, ökar socker aptiten. Det ökar även risken för en rad folksjukdomar, som hjärtkärlsjukdomar, cancer, alzheimer, inflammatoriska sjukdomar, diabetes, fettlever, och man blir även rynkig och åldras snabbare.
Men vi behöver väl socker också?
– Jo, glukosen som ingår i socker är viktig men den kan vi lika gärna få i oss via maten, frukt och bär.
Ska man byta till sötningsmedel och lightprodukter?
– Nej, dem ska vi bannlysa. De lurar hjärnan som får det söta men ingen energi. De triggar sötbehovet och man vill ha mer och mer och på sikt kan de leda till viktökning och diabetes.
Tips på hur man bryter sockervanan?
– Försök undvika sötsaker, slopa halvfabrikat och läsk och fixa lagad mat hemma varje dag, hoppa gärna över feta och söta luncher ute. Ta en frukt till efterrätt.
Blir man av helt med sockersuget?
– Ja, ju tidigare man blir av med det desto lättare är det. Med tiden blir suget mindre om du inte underhåller det, då klingar det av och det blir lättare att motstå sötsaker. Men man måste vara oerhört konsekvent, det är noll-tolerans som gäller.
Socker
Raffinerat socker ökar risken för sjukdomar och andra åkommor:
- Fetma.
- Hjärt- och kärlsjukdomar.
- Cancer.
- Inflammatoriska tarmsjukdomar, som Crohns sjukdom.
- Högt blodtryck.
- Typ 2-diabetes.
- Trötthet.
- Humörsvängningar.
- Åldras snabbare.
- Tidig demens.
Så mycket socker
Varje år äter vi ungefär 45 kilo vitt raffinerat socker per person. Vi dricker cirka 100 liter socker i form av saft och läsk per person och år.
När sötsuget sätter in
- Ta en näve nötter, exempelvis cashew, mandel eller pecan.
- Ät hälsosamma mellanmål, som keso med blåbär och hallon, en skiva kalkon och avokado.
- Ta en frukt.
- Drick vatten.
Margaretha Eldh
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Körsång effektivt mot depression och ångest
Må bra • Kultur på recept kan vara ett effektivt sätt att förbättra den psykiska hälsan visar en färsk studie.
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.