Kvinnor tvingas sluta i förtid
Publicerat 30 november 2016
Nästan var sjunde kvinnlig arbetare i privat sektor i åldern 16–25 år kommer inte att kunna jobba fram till pensionen. Det visar ett scenario av sjukfrånvaroutvecklingen som AFA Försäkring redovisar i en ny rapport.
Tankeexperimentet bygger på hur många som kommer att drabbas av långvarig sjukfrånvaro under ett arbetsliv, och riskerar att behöva lämna arbetsmarknaden i förtid. Inom privat sektor beräknas 141 kvinnliga arbetare av 1 000, och 67 manliga arbetare av 1 000, få sj
uk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan, det som tidigare hette förtidspension.
– Har du en gång blivit beviljad sjuk- och aktivitetsersättning från Försäkringskassan ser det inte så ljust ut. Då har du en risk att du inte kan komma tillbaka. Särskilt som det har blivit mycket svårare att få sjuk- och aktivitetsersättning, säger Anna Weigelt, chef för analysgruppen på AFA Försäkring.
Inom kommuner och landsting beräknas 82 kvinnor av 1 000 och 50 män av 1 000 att drabbas av långvarig sjukfrånvaro. Sifforna gäller för både arbetare och tjänstemän.
– Om man tittar på enskilda yrkesgrupper kan man se att de traditionella arbetaryrkena i kommuner och landsting, som städare, barnskötare och undersköterskor har högre siffror än läkare, chefer och ingenjörer. Det är en väldig skillnad mellan arbetare och tjänstemän totalt sett.
Scenariot bygger på statistik om hur sjukskrivningsfrekvenserna såg ut under 2013. Samtidigt är det svårt att förutsäga hur sjukfrånvaron kommer att utvecklas. Arbetslivet förändras liksom Försäkringskassans regelverk. Det finns också yrken, till exempel inom restaurangbranschen, som man sällan blir kvar i när man blir äldre utan mer fungerar som en språngbräda ut på arbetsmarknaden.
Men tankeexperimentet kan ändå ge en uppfattning om hur utvecklingstrenden ser ut och fungera som underlag för att skapa ett mer hållbart arbetsliv.
– Man kan se över arbetsbelastningen under ett helt yrkesliv och hur den kan anpassas för att människor ska kunna stanna kvar i arbete, säger Anna Weigelt.
De vanligaste diagnoserna för att beviljas sjuk- och aktivitetsersättning är depression och värk i muskler och leder, till exempel ryggvärk. En slutsats i rapporten är att man behöver kartlägga möjligheten att jobba vidare trots de här besvären.
– Det ser väldigt olika ut i olika yrkesgrupper. Man kan ha ont i ryggen som tjänsteman, men det behöver inte hindra en från att arbeta. Men det gör det om du är städare, säger Anna Weigelt.
Ladda ner rapporten "Sjukfrånvaro under ett arbetsliv" här:
Krister Zeidler
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Många brister vid lastning och lossning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Tre av fyra åkerier som levererar material till byggarbetsplatser har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.