Kvinnor måste påtala arbetsmiljöbrister
Publicerat 8 februari 2016
Kvinnor måste bli bättre på att påpeka brister i sin arbetsmiljö. Det var en av slutsatserna på Nordiska ministerrådets konferens i Åbo nyligen.
Forskarna Sven Aage Madsen och Solveig Osborg Ose har studerat könsskillnader inom vården och delade med sig av sina kunskaper på Nordiska ministerrådets konferens i Åbo i slutet av januari. En slutsats var att män inte söker läkarvård i tid och därför oftare drabbas av allvarliga sjukdomstillstånd. Kvinnor däremot behöver bli bättre på att beskriva bristerna i sin arbetsmiljö, enligt Solveig Osborg Ose, seniorforskare på Stiftelsen för industriell och teknisk forskning. Hon har lett en stor litteraturstudie om orsakerna till kvinnors sjukskrivningar i Norge. Inom alla yrkesgrupper och åldrar sjukskriver sig kvinnor mer än män och mest av alla nordbor sjukskriver sig de norska kvinnorna.
Solveig Osborg Ose anser att den nordiska välfärdsmodellen lett till en extremt könssegregerad arbetsmarknad och eftersom arbetsmiljöforskningen främst bedrivits inom industrin råder en stor kunskapsbrist om vad som orsakar kvinnors sjukskrivningar.
– Forskningen tar inte hänsyn till utmaningarna i kvinnoyrkena. Vilka konsekvenser får de nära patientrelationerna och det våld som exempelvis förekommer inom demensvården, sa hon.
Solveig Osborg Ose poängterade också att kvinnor har starka incitament att byta yrkesbana till mer mansdominerade yrken medan män helt saknar incitament att söka sig till ett kvinnodominerat yrke. Hon varnade för att import av billig arbetskraft till vård- och omsorgsyrkena kan ge dem ännu lägre status och öka de sociala klyftorna bland kvinnorna i Norden.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.