Kvinnor måste påtala arbetsmiljöbrister
Publicerat 8 februari 2016
Kvinnor måste bli bättre på att påpeka brister i sin arbetsmiljö. Det var en av slutsatserna på Nordiska ministerrådets konferens i Åbo nyligen.
Forskarna Sven Aage Madsen och Solveig Osborg Ose har studerat könsskillnader inom vården och delade med sig av sina kunskaper på Nordiska ministerrådets konferens i Åbo i slutet av januari. En slutsats var att män inte söker läkarvård i tid och därför oftare drabbas av allvarliga sjukdomstillstånd. Kvinnor däremot behöver bli bättre på att beskriva bristerna i sin arbetsmiljö, enligt Solveig Osborg Ose, seniorforskare på Stiftelsen för industriell och teknisk forskning. Hon har lett en stor litteraturstudie om orsakerna till kvinnors sjukskrivningar i Norge. Inom alla yrkesgrupper och åldrar sjukskriver sig kvinnor mer än män och mest av alla nordbor sjukskriver sig de norska kvinnorna.
Solveig Osborg Ose anser att den nordiska välfärdsmodellen lett till en extremt könssegregerad arbetsmarknad och eftersom arbetsmiljöforskningen främst bedrivits inom industrin råder en stor kunskapsbrist om vad som orsakar kvinnors sjukskrivningar.
– Forskningen tar inte hänsyn till utmaningarna i kvinnoyrkena. Vilka konsekvenser får de nära patientrelationerna och det våld som exempelvis förekommer inom demensvården, sa hon.
Solveig Osborg Ose poängterade också att kvinnor har starka incitament att byta yrkesbana till mer mansdominerade yrken medan män helt saknar incitament att söka sig till ett kvinnodominerat yrke. Hon varnade för att import av billig arbetskraft till vård- och omsorgsyrkena kan ge dem ännu lägre status och öka de sociala klyftorna bland kvinnorna i Norden.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Varje sekund räknas vid en större blödning
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att ha kunskap om hur man stoppar en större blödning kan vara skillnad mellan liv och död när olyckan är framme. Därför bör alla på en arbetsplats veta hur de ska agera då, säger Rickard Ånell som är läkare, forskare och har utbildat inom ämnet i 25 år.
-
Pandemieffekten på arbetsolyckorna borta
Arbetsolyckor och arbetsskador • Antalet arbetsolyckor är nu tillbaka på samma nivå som före pandemin. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
-
Många skadar sig på sommarjobbet
Introduktion • Nära 1 500 ungdomar råkade ut för olyckor på sommarjobbet förra året. Det visar siffror från Arbetsmiljöverket.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.
-
Långvarig stress ökar risken för demens
Stress • Utmattningssyndrom och depression ökar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, enligt en ny svensk studie. Risken är fortfarande låg men kunskapen kan ge viktiga ledtrådar till hur demenssjukdom kan förebyggas.