Bild: Istock
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Publicerat 20 augusti 2024
Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Arbetsplatsolyckorna har varit många inom byggbranschen på senare år och den är enligt forskarna en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige. Tidigare har man arbetet framgångsrikt för att minska antalet olycksfall men den positiva utvecklingen har dämpats på senare år. Flyget har däremot gått från att ha varit hårt drabbat av både dödsfall och haverier till att vända trenden. I dag ligger antalet olyckor på en väldigt låg nivå.
Vad är det som gjort att flygbranschen lyckats och går det att överföra kunskap och erfarenheter till byggbranschen? Det är vad en forskargrupp i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet ska undersöka i ett treårigt projekt som inleddes förra året.
– Genom att jämföra utredningsmetodik mellan de två branscherna hoppas vi kunna bidra med kunskap kring hur man kan minska antalet olyckor inom byggbranschen, säger Maria Johansson som är projektledare.
Statistiken visar att olyckor upprepas
Utredningsmetodiken handlar inte enbart om själva utredningsarbetet utan också hur man går vidare och arbetar förebyggande för att olyckor inte ska hända igen.
– Tittar vi på statistiken för olycksfall så ser vi att byggbranschen ligger högt och att liknande olyckor kan ske flera gånger. Det görs mycket bra utredningsarbete inom byggbranschen men det slår inte igenom i statistiken för antalet olyckor.
Det kan bero på att man inte följer upp de utredningar som görs och utvecklar det förebyggande arbetet. Men det kan forskarna inte säga med säkerhet ännu.
I en första fas har forskargruppen samlat in material och intervjuat nyckelpersoner inom myndigheter som Arbetsmiljöverket och Polisen samt arbetsgivarorganisation och fack för att skaffa sig en första bild av hur det ser ut. Till projektet har man också knutit två experter från flygbranschen som ska bidra med kunskap därifrån.
– Nästa fas är att vi ska gå ut på ett antal byggföretag för att göra fallstudier och ta reda på hur de jobbar med utredningar efter olyckor och hur de går vidare sedan. Olycksfallsutredningar syftar till att ta reda på vad som hänt men också att förebygga att det inte händer igen.
Forskningsprojektet ska pågå fram till juni 2026 och än går det inte att säga något om slutsatser och resultat.
– Vi räknar med att genom att göra den här jämförelsen kan vi peka på saker som kan hjälpa byggbranschen framåt och att det kan komma åtgärdsförslag, säger Maria Johansson och tillägger;
– Ser man till flygbranschen så har de jobbat mycket med de här frågorna både nationellt och internationellt och det har gett resultat.
Anita Gullberg
Mer om Säkerhet
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Säkerhet • Verner Cooray, expert på åska, tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.
-
Rädda liv med hjärtstartare
Säkerhet • När ett hjärta stannar räknas varje sekund. Hjärtstartare, utbildning och bra rutiner gör att fler liv kan räddas.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Ta tillvara yrkesförarnas kunskap i den gröna omställningen
Grön omställning • För att den gröna omställningen inom transportsektorn ska upplevas som rättvis och acceptabel av yrkesförarna behöver deras kunskap inkluderas i arbetet, enligt en ny forskningsstudie.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.