
Bild: Istock
För låga krav också en risk
Publicerat 26 september 2022
Män som jobbar i yrken med låga krav och litet inflytande begår oftare självmord. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Det är inte bara höga krav som kan vara negativt för hälsan. Enligt en ny studie från Göteborgs universitet löper män som jobbar i yrken med låga krav och låg kontroll över den egna arbetssituationen högre risk för självmordsförsök och självmord.

– Så kallade passiva jobb, det vill säga låga krav och låg kontroll, är vanligt inom de fysiska arbetaryrkena, exempelvis grovarbetare i byggbranschen, vaktmästare, lokalvårdare och montörer. Det kanske inte handlar om så höga krav eller så hög stressnivå, men man har inte heller mycket att säga till om, säger studiens förstaförfattare Maria Åberg, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Höga krav kan skydda
Att låg kontroll på jobbet är en riskfaktor för självmordsbeteende har tidigare framkommit i liknande studier från Australien och Frankrike.
– Det som förvånade oss i vår studie var att höga krav i sig verkar skydda, det har man inte sett på samma sätt i andra länder. Män i aktiva yrken (med höga krav och hög kontroll) hade en 36-procentig lägre risk jämfört med referensgruppen. Vi tror att jobb med höga krav särskilt i Sverige är kopplat till hög utbildningsnivå och hög socioekonomi, säger Maria Åberg.
Enligt henne är det viktigt att man känner sig delaktig i hur ens arbete är utformat för att öka känslan av kontroll.
– Delaktighet handlar om att vara sedd, att någon lyssnar och att man kan påverka. Allt detta leder till ökat välmående. Delaktighet kan yttra sig som att kunna bestämma hur och när arbetet utförs, möjlighet att använda sin specifika kunskap och erfarenhet och ett inflytande på organisationen.
Medvetenhet hos arbetsgivare behöver öka
Arbetsgivare bör i högre grad prioritera att förbättra arbetsförhållandena för att minska självmordsbeteende och förebygga psykisk ohälsa, menar Maria Åberg:
– Detta är ett budskap till arbetsgivare, fackrepresentanter och chefer. Man behöver vara medveten om hur viktigt det är att ha inflytande över sin arbetssituation. Nu finns så mycket forskningsdata som visar på att låg kontroll är en klar riskfaktor för både hjärtkärlsjukdom och psykisk ohälsa, som dessutom riskerar att tippa över till något så tragiskt som att ta sitt liv.
Män har generellt svårare än kvinnor att söka hjälp för psykisk ohälsa, och självmord i arbetsför ålder är betydligt vanligare hos män. Kunskapen om hur självmordsbeteende påverkas av psykosociala faktorer på jobbet är dock bristfällig. Syftet med den nya studien har varit att undersöka dessa samband.
Det är en otrolig tragedi i familjen när någon mitt i livet tar sitt liv. Det är också ett trauma för arbetskamraterna och hela arbetsplatsen som får konsekvenser under många år.
Det menar Maria Åsberg. Studien har finansierats av Afa Försäkring.
Råd vid självmordstankar
Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp. Prata med någon du har förtroende för, kontakta en stödlinje eller sök hjälp i vården.
Här kan du få råd och stöd: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/sjalvmordstankar/till-dig-som-har-sjalvmordstankar/

Henrik Lenngren
Mer om Psykisk hälsa
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Avlastande samtal bra efter svåra händelser
Kris • Krisstöd i form av avlastande samtal är ett sätt att göra en traumatisk händelse begriplig och sänka stressnivåerna.
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.