Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Istockphoto

Livsstil

Så lyckas du med nyårslöftet

Hur du formulerat ditt nyårslöfte har stor betydelse för om du kommer lyckas eller inte. Det visar en studie från Stockholms och Linköpings universitet där forskare har analyserat drygt 1 000 personers nyårslöften.

Hur du formulerar ditt nyårslöfte är viktigt för slutresultatet. Om du väljer att börja med någonting istället för att sluta med någonting så har du störst chans att uppnå dina mål. Det är slutsatsen i världens största studie hittills på ämnet nyårslöften. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

Studien grundar sig på 1 066 personers nyårslöften vid årsskiftet 2017/2018. Testpersonerna fick formulera sina nyårslöften och delades därefter in i tre grupper. Grupperna fick olika mycket stöd under året för att lyckas – inget stöd alls, lite stöd eller mycket stöd.

– Det visade sig att stödet som gavs till testpersonerna inte innebar så stor skillnad när det kom till slutresultatet att hålla sitt löfte under hela året. Det som förvånade oss var resultatet kring hur man utformat sitt löfte, säger professor Per Carlbring, psykologiska institutionen, Stockholms universitet i en kommentar.

Bäst gick det för de deltagare som formulerat ett så kallat "närmandemål", det vill säga ett nyårslöfte som utgår från att man vill börja med eller införa något nytt i sitt liv. Sämre gick det för dem som valt ett så kallat undvikandemål som går ut på att man vill undvika eller sluta med något.

En lösning skulle kanske därför kunna vara att formulera om sitt nyårslöfte, enligt Per Carlbring.

– Lovar du exempelvis att du ska sluta äta godis och gå ner i vikt så har du med allra största sannolikhet större framgång om du istället säger "jag ska äta frukt flera gånger om dagen". Därmed ersätter du godis med något nyttigt som förmodligen innebär att du går ner i vikt och därmed kan hålla ditt löfte. Man kan inte sudda ut ett beteende, men man kan ersätta det med något annat. Det kan däremot vara svårare att applicera på löftet "jag ska sluta röka", något som man kanske gör 20 gånger om dagen, säger han.

Läs den vetenskapliga artikeln i Plos One:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Livsstil

Senaste om Forskning