
Bild: Istockphoto
Så lyckas du med nyårslöftet
Publicerat 8 januari 2021
Hur du formulerat ditt nyårslöfte har stor betydelse för om du kommer lyckas eller inte. Det visar en studie från Stockholms och Linköpings universitet där forskare har analyserat drygt 1 000 personers nyårslöften.
Hur du formulerar ditt nyårslöfte är viktigt för slutresultatet. Om du väljer att börja med någonting istället för att sluta med någonting så har du störst chans att uppnå dina mål. Det är slutsatsen i världens största studie hittills på ämnet nyårslöften. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One.
Studien grundar sig på 1 066 personers nyårslöften vid årsskiftet 2017/2018. Testpersonerna fick formulera sina nyårslöften och delades därefter in i tre grupper. Grupperna fick olika mycket stöd under året för att lyckas – inget stöd alls, lite stöd eller mycket stöd.
– Det visade sig att stödet som gavs till testpersonerna inte innebar så stor skillnad när det kom till slutresultatet att hålla sitt löfte under hela året. Det som förvånade oss var resultatet kring hur man utformat sitt löfte, säger professor Per Carlbring, psykologiska institutionen, Stockholms universitet i en kommentar.
Bäst gick det för de deltagare som formulerat ett så kallat "närmandemål", det vill säga ett nyårslöfte som utgår från att man vill börja med eller införa något nytt i sitt liv. Sämre gick det för dem som valt ett så kallat undvikandemål som går ut på att man vill undvika eller sluta med något.
En lösning skulle kanske därför kunna vara att formulera om sitt nyårslöfte, enligt Per Carlbring.
– Lovar du exempelvis att du ska sluta äta godis och gå ner i vikt så har du med allra största sannolikhet större framgång om du istället säger "jag ska äta frukt flera gånger om dagen". Därmed ersätter du godis med något nyttigt som förmodligen innebär att du går ner i vikt och därmed kan hålla ditt löfte. Man kan inte sudda ut ett beteende, men man kan ersätta det med något annat. Det kan däremot vara svårare att applicera på löftet "jag ska sluta röka", något som man kanske gör 20 gånger om dagen, säger han.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
Så kan du bryta domedags-skrollandet
Livsstil • Kollar du mobilen det första du gör när du vaknar, tillbringar du timmar med att skrolla sociala medier för att till slut somna med mobilen i sängen? Då är risken stor att du blivit en domedagsskrollare.
-
Klurigt jobb minskar risken för demens
Livsstil • Kognitivt stimulerande arbetsuppgifter och hög utbildning kan minska risken för demens. Det visar en internationell forskningsstudie där även svenska forskare medverkat.
-
Ute är det nya inne
Livsstil • Pandemin har fått många att söka upp skogar, sjöar och naturreservat för att umgås på ett säkert sätt. Andra söker sig ut i naturen för återhämtning eller för att höra naturens ljud. Det är renässans för att sova, äta och träna utomhus. Arbetsliv har träffat Markus Torgeby som redan som barn upptäckte tjusningen med att sova ute.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan arbetsgivaren stötta efter långtidscovid
Coronaviruset • För den som varit långtidssjuk i covid krävs både stöd och att bli lyssnad på för att återgången till arbetet ska bli bra.
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.