Hon ska undersöka självmord i byggbranschen
Publicerat 27 maj 2021
Självmord är vanligare i arbetaryrken än bland tjänstemän. I en ny studie ska kopplingar mellan yrke och suicidalt beteende kartläggas, med särskilt fokus på byggbranschen.
Vilken påverkan har yrke och arbetsmiljö på risken för självmord och hur kan den risken förebyggas? Det ska Maria Åberg, docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet, undersöka i ett projekt som nyligen tilldelats pengar från AFA försäkring.
– Det är en fruktansvärd tragedi när en människa avslutar sitt liv. Både för den enskilde och för familjen men också för arbetsplatsen. Och det här är något som går att förebygga, säger hon.
Vanligare i arbetaryrken
Flera internationella studier visar att självmord är mer vanligt förekommande i arbetaryrken än i tjänstesektorn, men få studier har undersökt frågan på svensk arbetsmarknad. Särskilt fokus för Maria Åberg och hennes kollegor ska ligga på byggarbetare, som i studier från bland annat Storbritannien och Australien har pekats ut som en särskild riskgrupp.
– I studierna från Australien spekuleras det kring att det beror på att branschen är mansdominerad och att män har svårare att söka hjälp för psykisk ohälsa, men också tuffa arbetsförhållanden och ibland kan alkohol finnas med i bilden, säger Maria Åberg.
Kartläggning av förekomst
Maria Åberg har tidigare forskat på nybildning av nervceller i den vuxna hjärnan och vilken påverkan fysisk aktivitet har på hjärnan. Fokus nu är att undersöka hur yrke och arbetsmiljö kan påverka den mentala hälsan och i förlängningen risken för självmord.
I den första delen av projektet ska Maria Åberg och hennes kollegor utgå från det så kallade Värnpliktsregistret, som innehåller unik data om svenska män som mönstrat för värnplikt i Sverige.
– Målsättningen är att göra en generell kartläggning över alla yrken för att se hur det ser ut i Sverige över tid, och för att se om byggsektorn sticker ut även här, säger Maria Åberg.
I nästa steg ska fokus ligga på byggbranschen för att undersöka om samma tendens som setts i Storbritannien och Australien även finns i Sverige. Till stöd har forskarna Bygghälsokohorten, som bland annat innehåller uppgifter om hälsoundersökningar från 370 000 byggarbetare från 70- och 90-talet. Intervjuer ska också göras med byggarbetare för att kartlägga deras upplevelser av psykisk ohälsa och självmord med målet att öka kunskapen om vilka förebyggande insatser som kan ge effekt.
– Vi vill undersöka hur de själva tänker kring psykisk ohälsa, självmord och vilka förebyggande insatser som kan göra skillnad.
Hitta högriskgrupper
Det övergripande målet med projektet är att identifiera högriskgrupper på svensk arbetsmarknad och hitta en grund för hur psykisk ohälsa och självmord kan förebyggas.
– Jag hoppas så klart också att det ska kunna bidra till att minska antalet självmord och öka förståelsen för psykisk ohälsa, säger Maria Åberg.
Det är tydligt att detta är en fråga som engagerar och där behoven är stora.
– Jag har blivit kontaktad av allt från olika fackförbund till polisen, och naturligtvis byggsektorn. Jag har aldrig tidigare upplevt ett så stort intresse för ett forskningsprojekt, säger Maria Åberg.
Så får du hjälp
Hos 1177 kan du läsa mer om hur du kan hjälpa någon som har självmordstankar eller hur du kan få hjälp om det gäller dig själv.
Katharina Hedström
Mer om Psykisk hälsa
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Så hjälper du en kollega med ätstörning
Psykisk hälsa • Hur märker du skillnaden mellan ett sunt intresse för kost och en ätstörning? Och hur stöttar du bäst en kollega som drabbats?
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.