
Bild: Istockphoto
Bra att cykla till jobbet trots avgaser
Publicerat 18 juni 2021
Att jobba i en miljö med mycket luftföroreningar eller att bo i ett trafikerat område ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Men nu visar en studie att fysisk aktivitet kan motverka de negativa hälsoeffekterna.
Att ställa bilen och cykla till jobbet är en dubbel hälsovinst. Det minskar utsläpp och avgaser men det förbättrar också den egna hälsan. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.
Luftföroreningar ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke. Och det är inte bara bilar som bidrar till dålig luft. Luftföroreningar finns också i arbetsmiljön, exempelvis på gjuterier och pappers- och massabruk. Wasif Raza, doktorand vid Umeå universitet, har undersökt om fysisk aktivitet kan motverka de negativa hälsoeffekterna av luftföroreningar. I avhandlingen ingår en studie av personer som drabbats av hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.
– Resultaten visar att hälsovinsterna av träning är särskilt stora för den som bor i områden med mycket luftföroreningar. Träning håller tillbaka inflammation som börjar i andningsorganen som föroreningarna orsakar, säger Wasif Raza i en kommentar.
Enligt en studie av 35 000 personer i Umeå var risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom 35 procent lägre bland de som tränade i träningskläder minst två gånger per vecka. Någon motsvarande effekt gick inte att se för personer på adresser med låga halter av luftföroreningar.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.
-
Träning på jobbet aktiverar soffpotatisar
Må bra • Med friskvårdsbidrag når arbetsgivarna oftast bara de som redan tränar regelbundet. Genom träning på arbetstid däremot kan man nå fler, enligt Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
AI som kan tolka känslor testas i arbetslivet
AI • Emotion AI som kan tolka människors kroppsspråk är det senaste inom den tillämpade AI-forskningen.
-
Forskare kartlägger hotellstäd genom att testa själva
Arbetsmiljöarbete • Att städa på hotell är fysiskt krävande och samtidigt finns en förväntan att de som gör jobbet ska synas och märkas så lite som möjligt. Nu kartlägger forskare i Dalarna hotellstädarnas arbete genom att själva utföra det.