Digital KBT lika bra som vanlig
Publicerat 23 mars 2020
Ångest, sömnsvårigheter och utmattningssyndrom kan behandlas effektivt med kognitiv beteendeterapi via internet. Det skulle kunna ge många fler patienter tillgång till behandling, visar en ny avhandling.
Omkring 20 procent alla pågående sjukskrivningar beror på stressrelaterad psykisk ohälsa. Kognitiv beteendeterapi, även kallat KBT, har visat sig vara ett effektivt sätt att minska symptomen på stress men tillgången till behandling är begränsad.
– Vi har sett att för personer med stressdiagnoser är en tolvveckors KBT-behandling ett effektivt sätt att minska symptom som mental trötthet, svårigheter att tänka klart och även sömnsvårigheter, säger Elin Lindsäter, leg psykolog och med dr på Gustavsbergs vårdcentral och Karolinska institutet.
I sin avhandling har hon undersökt effekterna av både sedvanlig behandling med KBT och terapeutledd internetbehandling, IKBT. Resultaten visar att båda behandlingarna var effektiva för att minska symptomen och öka livskvaliteten, både för patienter som är diagnostiserade med anpassningsstörning och utmattningssyndrom.
KBT-behandlingen minskade symptomen snabbare än annan psykologisk behandling och resultaten höll också i sig vid uppföljningar sex månader och ett år efter avslutad behandling.
En slutsats i avhandlingen är att eftersom terapeutledd internetbehandling inte är lika tidskrävande som vanlig KBT-behandling finns stora möjligheter att ge betydligt fler patienter tillgång till IKBT. I dag är det inte ovanligt att patienter kan få vänta upp till tre månader på behandling.
– Jag är psykolog och jobbar kliniskt. En frustration för mig har varit att vi inte når ut till tillräckligt många med behandling. Vårdtrycket är enormt.
KBT på internet underlättar för patienter som har svårt att regelbundet ta sig till en vårdcentral. Internetbehandling skulle också i högre grad kunna användas för att förebygga stressrelaterad psykisk ohälsa, enligt Elin Lindsäter.
– Om vi kan ge den här behandlingen i ett tidigt skede och innan man ens är sjukskriven då skulle det kunna finnas en möjlighet att förebygga en försämring av tillståndet och kanske även förebygga sjukskrivning, säger hon.

Krister Zeidler
Mer om Psykisk hälsa
-
Ny bok gör upp med myten om positiva tankar
Psykisk hälsa • Nyckeln till förändring är inte att tänka annorlunda utan att göra annorlunda, enligt psykologen och författaren Siri Helle.
-
Varannan mådde dåligt men få berättade
Psykisk hälsa • Inte ens hälften av alla som mått dåligt under pandemin berättade det för sin arbetsgivare. Och bara var femte som gjorde det fick tillräckligt stöd.
-
Bli bättre på att hantera oro
Psykisk hälsa • I kristider behöver vi fortsätta göra saker vi mår bra av. Det är också viktigt att hitta sätt att hantera sin oro, enligt Kerstin Jeding som är aktuell med en bok om hur man kan göra för att orka i en svår tid.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.