Hoppa till huvudinnehållet

Att jobba utomhus kan både förbättra immunförsvaret och minska stress, visar forskning.

Bild: Alejandro Escamilla

Kontor

Mycket att vinna på att flytta kontorsarbetet utomhus

Störande prat, dålig ventilation, brist på dagsljus och stillasittande är klassiska problem i kontorsmiljöer. Genom att flytta delar av arbetet utomhus går det att minska problemen samtidigt som stressnivåerna hos de anställda går ner.

Arbetsmiljöproblem i kontorsmiljöer handlar om de tre L:n – ljud, ljus och luft. Trötthet, huvudvärk och hosta är till exempel vanliga besvär av dålig inomhusluft. Men framför allt är störande ljud i omgivningen ett stort problem, särskilt kollegor som pratar i telefon eller med varandra.

– Det folk klagar på i kontorslandskap eller aktivitetsbaserade flexkontor är ofta ljudmiljön och att man inte kan dra sig undan. Det är de sakerna som stressar folk mest, säger Susanna Toivanen, professor i sociologi vid Mälardalens högskola, som forskat om utomhuskontor. Susanna Toivanen

Ett sätt att minska problemen med de tre L:n är att flytta delar av de anställdas arbetsuppgifter utomhus. Att vistas i naturen har också flera andra positiva hälsoeffekter på människor, som sänkta stressnivåer, högre välbefinnande och stärkt immunförsvar.

– Vi har en hög sjukfrånvaro på grund av mentala orsaker som är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Så det finns all anledning att utveckla arbetssätt som stödjer hälsan och det här kan vara ett.
Susanna Toivanen har tillsammans med fastighetsbolaget Akademiska hus tagit fram en inspirationsskrift "Ute är inne – Kom igång med kontorsarbete utomhus". Arbetsformen underlättas också av den mobila tekniken som gör det möjligt för kontorspersonal att sköta sina arbetsuppgifter utomhus.

– Vad folk anger är att de ringer samtal, skriver mejl, har olika typer av medarbetarsamtal, har kundmöten, förbereder eget arbete eller bara går ut och tar en paus för att få perspektiv och återhämta sig, säger Susanna Toivanen.

Kontorsarbete utomhus kräver inga större förberedelser. Det går bra att använda en terrass i kontorshuset eller en park i närheten. Har företaget en egen tomt kan man ordna en arbetsyta med planteringar, bord, vindskydd och tak över vissa ytor. Det blir också allt vanligare att fastighetsbolag erbjuder fina utomhusmiljöer. För några år sedan lanserade Castellum det första fasta utomhuskontoret i Växjö där företag kan boka arbetsplatser åt sina medarbetare.

Förutom rutinjobb kan utomhusmiljöer användas för andra jobbrelaterade aktiviteter eller återhämtning. Utomhusarbete motverkar också stillasittande, som har seglat upp som en av de stora hälsoriskerna med kontorsarbete.

– Om arbetsplatsen är belägen på det viset att det finns parker eller grönområden kan man bara gå ut och promenera. Då kan man testa olika arbetssätt, som medarbetarsamtal eller måndagsmöten säger Susanna Toivanen.

5 ANLEDNINGAR

Att jobba mer utomhus

  • Du får variation i arbetet genom att gå ut och jobba en stund.
  • Dina stressnivåer går ner och du får snabbare återhämtning.
  • Dagsljusintaget ökar, och ljus är viktigt för att du ska må bra.
  • Det främjar din hälsa och stärker ditt immunförsvar.
  • Din tankeverksamhet och kreativitet stimuleras.
bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Kontor

Senaste om Forskning