Ny wepportal om nanomaterial
Publicerat 18 augusti 2017
EUON heter en ny EU-finansierad webbportal som samlar information om nanomaterial. Den vänder sig till tillverkningsföretag, konsumenter och andra som söker information om nanomaterial och risker med hanteringen av dem.
Nanotekniken erbjuder stora möjligheter att skräddarsy material och ge ytor nya egenskaper. Nanomaterial används i en rad olika produkter som färg, kosmetika, textilier och sportkläder. Men tekniken innebär också risker. Kolnanorör har till exempel likheter med asbest. Den nya webbportalen innehåller information om vad nanopartikar är samt hur man använder nanomaterial på ett säkert sätt. Portalen kommer även att samla den forskning som finns inom EU på området nano.
– Jag är otroligt glad att allmänheten nu har tillgång till all data som produceras i de stora EU-finansierade forskningsprogrammen på området. Det är mycket bättre att det finns samlat på ett ställe än att ansvaret för att sprida informationen ligger på olika aktörer, säger Keld Alstrup Jensen, professor i kemi på danska Forskningscenter for Arbejdsmiljo, NFA, i en kommentar.
Den europeiska kemikalieagenturen, ECHA, står för driften av portalen som är finansierad av EU-kommissionen.
Nanoteknik
Ordet nano kommer från längdenheten nanometer (nm) som betecknar en miljarddels meter. I praktiken handlar nanoteknik om att kunna designa framförallt kolpartiklar ner på atomnivå. Nanotekniken har en lång rad tillämpningar, framförallt inom materialvetenskap. Med nanoteknik kan material göras lättare, starkare och mer ledande av elektricitet och värme.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kemikalier
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
-
Ny metod ska minska gifter i containrar
Kemikalier • Containrar som används för att transportera varor kan vara fulla av giftiga kemikalier som innebär stora hälsorisker för personal som lastar ur eller inspekterar varorna. Två forskare vid Karolinska Institutet har nu tagit fram en metod för att suga ut den giftiga luften.
-
Badhuspersonal riskerar luftvägsbesvär
Kemikalier • Ett nytt forskningsprojekt ska undersöka hur badhuspersonal på äventyrs- och nöjesbad exponeras för trikloramin, ett ämne som bland annat kan orsaka luftvägsbesvär. Förhoppningen är att på sikt få fram ett gränsvärde för trikloramin.
Senaste om Forskning
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.
-
Könsuppdelat jobb ökar risken för sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Att vara kvinna och jobba på en mansdominerad arbetsplats eller att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats ökar risken att utsättas för sexuella trakasserier.
-
Tysta fläktar gör oss friskare
Ventilation • Högt blodtryck, hörselskador, sömnsvårigheter och stress är några hälsoproblem kopplade till konstant brus från ventilationssystem. Nu har en forskare vid Chalmers utvecklat en tyst fläkt.