Hoppa till huvudinnehållet

Webbinarium: Insikter från Ica:s förebyggande arbetsmiljöarbete

Sammanfattning av webbinariet

Arbetsmiljöexperten Cecilia Österman berättar om arbetsmiljöverkets föreskrifter om OSA, organisatorisk och social arbetsmiljö. Hon ser samverkan och delaktighet som en av framgångsfaktorerna för att skapa arbetsplatser där de anställda trivs och mår bra. En annan framgångsfaktor är att arbetet med OSA-frågorna blir en del av vardagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är också viktigt med tillräckliga kunskaper om den sociala och organisatoriska arbetsmiljön, och bra resurser för att jobba med frågorna. Hon tipsar om att börja med en del av området – kanske arbetsbelastningen – istället för att ta itu med allt på en gång.

Så jobbar Ica med OSA

Helena Sandberg, arbetsmiljöspecialist inom HR och Ingrid Veiret, arbetsmiljöingenjör, berättar om hur Ica Sverige AB arbetar med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. De delar med sig av hur de gör för att undersöka OSA-frågorna, och hur de ser till att alla chefer har tillräckliga kunskaper genom utbildningar, workshops och seminarier. De berättar också om hur de använder IA-systemet för att rapportera och hantera OSA-relaterade frågor.

Övriga medverkande är Lisa Markström, projektledare på Prevent, och Martina Rex och Karin Erixon, IA-teamet på Afa Försäkring. Webbinariet sändes den 4 maj 2023.

Till Prevents webbsidor om organisatorisk och social arbetsmiljö

OSA-enkäten

OSA-enkäten

Med hjälp av enkäten kan ni undersöka den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Den innehåller frågor om arbetsbelastning, ledarskap, återhämtning och kränkande särbehandling.

Till OSA-enkäten

Kostnadsfritt

OSA i praktiken

OSA i praktiken

Utbildningen hjälper dig att förstå reglerna om organisatorisk och social arbetsmiljö, och hur du kan jobba praktiskt.

OSA-utbildning

4.500 kr exkl moms

Fler webbinarier om arbetsmiljö