Hoppa till huvudinnehållet

Eric Kvarnhamn jämför ögonblicket då granatgeväret avfyras med en hockeytackling. – Allt svartnar under en millisekund, det går en stöt genom hela kroppen ut i fingerspetsarna.

Bildreportaget

Siktet inställt

Intresset för det svenska försvaret har ökat sedan kriget i Ukraina bröt ut. Många unga uppger också att de lockas av en karriär inom försvaret. – Jag har alltid velat göra lumpen, säger Elias Eliasson som gör sin värnplikt på Livgardet. Arbetsliv fick följa med under en dag med skjutövningar på Utö.

Text och bild: Magnus Laupa

Befälen går igenom morgonens skjutövning. Värnpliktiga och anställda soldater övar tillsammans. 

Fienden bryter ut på fältet! Skyttar! Rakt fram! Eld!!! Plutonbefälet Johannes Öhneskog ropar ut order.

Arbetsdagen slut? Först sju kilometer marsch och vapenvård. Vad befälen sedan har i kikaren, det vet aldrig soldaterna. 

Bra att ha-saker. Ett smörpaket, ett äpple och ammunition. Plutonen beräknar avlossa 25 000 patroner under en övningsvecka på Utö.

Eric Kvarnhamn har fått nya vänner sedan han ryckte in.

– Jag var trött på mitt jobb och ville testa något nytt. Vi hjälper varandra här. En dag är som tre, tre som en vecka. Det är som att vi känt varandra i flera år.

Långa dagar. Korpral Kerstin Fagerberg vilar mellan skjutövningarna. Kerstin valde att bli anställd efter grundutbildningen och arbetar i dag som instruktör. 

Plutonen uppställd för kontroll efter skarpskjutning. Av Livbataljonens 180 värnpliktiga som utbildas varje år väljer cirka 45 procent att ta anställning efter grundutbildningen.

– Vi skulle kunna anställa alla. Behovet är stort, säger Camilla Sjöhlén, chef på Livgardets Livbataljon.

Leon Sundlöf och Louis Rutström tar en kort paus mellan skjutövningarna.

– Jag är här för jag ville testa på något helt nytt, säger Louis. 

FAKTA

Värnplikten

Regeringen har återinfört värnplikten, skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt om du blir kallad. Årligen mönstrar runt 10 000 män och kvinnor som fyllt 18 år. Av dessa genomgår ungefär hälften värnpliktsutbildning. Totalförsvarsplikten innebär att alla svenska medborgare behöver bidra till landets försvar vid behov.

Källa: Försvarsmakten

Mer om Bildreportaget

Senaste om Mer om arbetsmiljö