Siktet inställt
Publicerat 30 november 2022
Intresset för det svenska försvaret har ökat sedan kriget i Ukraina bröt ut. Många unga uppger också att de lockas av en karriär inom försvaret. – Jag har alltid velat göra lumpen, säger Elias Eliasson som gör sin värnplikt på Livgardet. Arbetsliv fick följa med under en dag med skjutövningar på Utö.
Text och bild: Magnus Laupa
Befälen går igenom morgonens skjutövning. Värnpliktiga och anställda soldater övar tillsammans.
Fienden bryter ut på fältet! Skyttar! Rakt fram! Eld!!! Plutonbefälet Johannes Öhneskog ropar ut order.
Arbetsdagen slut? Först sju kilometer marsch och vapenvård. Vad befälen sedan har i kikaren, det vet aldrig soldaterna.
Bra att ha-saker. Ett smörpaket, ett äpple och ammunition. Plutonen beräknar avlossa 25 000 patroner under en övningsvecka på Utö.
Eric Kvarnhamn har fått nya vänner sedan han ryckte in.
– Jag var trött på mitt jobb och ville testa något nytt. Vi hjälper varandra här. En dag är som tre, tre som en vecka. Det är som att vi känt varandra i flera år.
Långa dagar. Korpral Kerstin Fagerberg vilar mellan skjutövningarna. Kerstin valde att bli anställd efter grundutbildningen och arbetar i dag som instruktör.
Plutonen uppställd för kontroll efter skarpskjutning. Av Livbataljonens 180 värnpliktiga som utbildas varje år väljer cirka 45 procent att ta anställning efter grundutbildningen.
– Vi skulle kunna anställa alla. Behovet är stort, säger Camilla Sjöhlén, chef på Livgardets Livbataljon.
Leon Sundlöf och Louis Rutström tar en kort paus mellan skjutövningarna.
– Jag är här för jag ville testa på något helt nytt, säger Louis.
Värnplikten
Regeringen har återinfört värnplikten, skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt om du blir kallad. Årligen mönstrar runt 10 000 män och kvinnor som fyllt 18 år. Av dessa genomgår ungefär hälften värnpliktsutbildning. Totalförsvarsplikten innebär att alla svenska medborgare behöver bidra till landets försvar vid behov.
Källa: Försvarsmakten
Mer om Bildreportaget
-
Passionen för hantverket går i arv
Bildreportaget • Redan som liten följde Dennis Boström gärna med sin pappa Christer Boström till jobbet på Södermalms Sko & Nyckelservice. 2004 började han som skomakarlärling hos sin far.
-
Med smak av salt och umami
Bildreportaget • De bohuslänska algerna hamnar på såväl Nobelpristagarnas tallrikar som på tyska åkrar och i fransk kosmetika. Arbetsliv följer med ut till havs när havssallad skördas från linor under ytan. Allt som behövs är solljus och saltvatten. Men är konsumenterna redo?
-
Hit kommer våren tidigt
Bildreportaget • Sveriges folkligaste snittblomma säljs i kiosker, på bensinmackar och i flådiga floristbutiker. Men visste du att tulpanen är en ganska känslig rackare? Hos Alverbäcks blommor plockas 32 miljoner tulpaner om året – för hand.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Han vill peppa till karriärbyte mitt i livet
Generationer • Många tror att det är för sent att utvecklas i karriären efter 40. I sin nya bok visar Nicolas Jacquemot hur man kan bryta gamla föreställningar och hitta nya vägar.