Hoppa till huvudinnehållet
Religion på jobbet

- Kollegorna är mest nyfikna, menar Mona Al-Asadi på Apoteket Hjärtat.

Bild: Staffan Gustavsson

Så gjorde vi

Religion och jobbet: "Jag rullar ut en matta i lunchrummet"

Hur går det att kombinera fasta under ramadan med heltidsjobb och är det okej att arbeta i turban? Här berättar fyra personer om tro på jobbet.

Mona Al-Asadi, Receptarie, Apotek Hjärtat i Linköping, 6 anställda. Tro: Islam

Var ber du under arbetsdagen?

– Jag brukar göra det i vårt lunchrum. Eftersom vi oftast äter en i taget är det lugnt och stilla där. Jag rullar ut en liten matta som jag har i mitt skåp. Det har aldrig varit några problem med att jag ber en gång om dagen på jobbet och jag är öppen med min tro. Kollegorna är nyfikna och frågar och det brukar leda till intressanta diskussioner. Det första jag gjorde när jag började här var att fråga min chef om det var okej att jag bad på jobbet, det var självklart för honom.

Hur funkar det att fasta och jobba under ramadan?

– Det påverkar inte mig på jobbet. Vissa kanske blir trötta eller lättare irriterade under dagarna då, men det kan man bli ändå utan att man fastar. Och jag tar inte ledigt för att fira Eid al-fitr, i min familj har vi inte så stora firanden i samband med de muslimska högtiderna.

Vad säger kunderna?

– Det flesta är trevliga, skulle någon vara otrevlig eller ifrågasätta min tro känner jag mig trygg med att både min chef och mina kollegor stöttar mig.  En del kunder säger ”Eid Mubarak”, när de vet att fastan är slut.  Det är ungefär som att säga ”Glad fest”.

”Ibland fastnar det löv i skägget”

Nicklas_Foresti.jpg

Nicklas Foresti, Drifttekniker på Lödöse museum, 16 anställda. Tro: Sikhismen

Vad sa kollegorna när du konverterade till sikhismen?

– Det var mest frågor i början. Men jag jobbar på en öppen och tolerant arbetsplats, här finns också två troende kristna och en utövande muslim som ber fem gånger om dagen. Jag tror att våra olikheter ökar förståelsen och toleransen gentemot varandra. Vi pratar nog om gud och livsfrågor mer än på andra arbetsplatser.

Hur fungerar arbetsdagen med din tro?

– Jag ber och mediterar innan och efter jobbet. Det som syns utanpå är turbanen, skägget och armbandet. Vi väljer att inte klippa skägget och det ska vara rent. Ibland får jag löv och flagor i det när jag jobbar, då använder jag inte den traditionella kammen som jag har instucken i turbanen utan en borste. Besökarna har frågor ibland som om jag talar hindi eller om det är någon symbolik i färgen på mina olika turbaner. Det är det inte, jag har många olika turbaner och byter ofta. Och jag pratar inte hindi.

Är det några speciella högtider du tar ledigt för? 

– Vaisakhi i slutet av april, början av maj. Men då brukar andra vara lediga också. En del av sikhismen är att man ska tänka på gud hela dagarna, det går bra att kombinera med mitt arbete.

”Jag jobbar söndag till torsdag”

Isak_Gerson.jpg

Isak Gerson, Redovisningskonsult på M360 Ekonomi AB, Stockholm, 8 anställda. Tro: Judendomen

Hur ser din arbetsvecka ut?

– Jag jobbar söndag till torsdag för att vara ledig på shabbat. På söndagar får jag alltid mycket gjort eftersom jag får jobba ostört. Sedan vet jag genom vänner att det är lättare för mig som tjänsteman att vara ledig på fredagar än för den som jobbar inom till exempel vården.

Var du öppen med att du var praktiserande jude när du anställdes?

–  Jag var inte det när jag började för åtta år sedan, det har växt fram. Kollegorna och chefen har varit förstående. Nu bär jag alltid kippa och tzitzit, de knutna fransarna runt midjan. Ber gör jag innan och efter jobbet.  Ett tips till den som känner sig osäker på vad de ska säga om sin tro till sin chef eller vilka symboliska klädesplagg de får bära är att slå en signal facket och stämma av. 

Hur gör du med andra högtider som är viktiga för dig?

– Jag har turen att jobba på en arbetsplats där vi som är mer seniora kan bestämma var och när vi jobbar. Vi vet också våra deadlines långt i förväg, därför är det aldrig några problem för mig att vara ledig vid judiska högtider. Jodå, jag går med på det årliga julbordet så länge vi inte går till en kyrka och det går att få något relativt kosher att äta.

”Det handlar om att ha en inkluderande kultur”

Monica_Langbo.jpg

Monica Längbo, HR-direktör på Axfood, cirka 12 000 anställda i Sverige.

Vad gör ni för att underlätta för troende medarbetare? 

– Hijab är en del av arbetsuniformen för den som vill och så har vi bönerum på vissa enheter. Vi har också religionsneutrala helgdagar där våra tjänstemän kan förlägga halvdagar till andra dagar än kristna helger. Men framför allt har vi en inkluderande kultur.

Hur arbetar ni med fördomar?

– Inkludering ingår i alla våra utbildningar, till exempel våra obligatoriska kurser "Att leda i Axfood" och i våra rekryteringsutbildningar. Det genomsyrar också alla våra processer. Att bli medveten om sina fördomar ger verktyg för att kunna fatta objektiva beslut. I en företagskultur där medarbetarna känner sig trygga, är intresserade och nyfikna på varandra går det att prata om likheter och olikheter utan att skapa ett vi och dem.

På vilket sätt är inkludering bra för koncernen?

– Vi ska spegla våra kunder och många av dem är troende, då är det naturligt att många medarbetare är det också. Det hjälper oss att hitta affärsmöjligheter kopplade till andra högtider och vanor än de traditionella svenska kristna. Olika perspektiv skapar nya möjligheter och leder till bättre beslut. Det handlar också om att vara en attraktiv arbetsgivare.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Så gjorde vi

Senaste om Tips och råd