Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Lidya Nada

Arbetsklimat

Le dig glad

Det är faktiskt inte bara tanken som räknas. Om vi vill få roligare och må bättre på jobbet krävs medvetna och konkreta handlingar. Det anser Ami Hemviken som skrivit en bok om arbetsglädje.

Le – det är inte tanken som räknas
Ami Hemviken har i sin bok försökt vända på det gamla välkända resonemanget att vi mår bättre om vi tänker positiva tankar. I stället vill hon slå ett slag för att positiva handlingar kan leda till ett gladare sinnelag. Hennes tips är att börja le för att bli gladare. Även om det är ett fejkat leende till en början så kommer det att utvecklas till en äkta känsla.

Beröm en kollega
Lika viktigt som att cheferna återkopplar och uppmuntrar är det att kollegor berömmer varandra. Att vara en god kollega och hjälpa eller berömma någon får oss att må bättre. På medarbetarsamtal kan chefer följa upp medarbetarna på vad de gör för att skapa god arbetsstämning.

Bjud på dig själv
Att vara seriös är inte samma sak som att vara allvarlig. Vi kan utföra seriösa och ansvarskrävande arbetsuppgifter och samtidigt våga vara roliga ibland. Humor och skratt främjar gemenskapen på jobbet. Att våga vara lite personlig och visa mänsklighet på jobbet får oss också att må bättre.

Hjälp andra att stressa ner
Stress lockar ofta fram det värsta i oss. Därför behöver vi fundera på hur vi kan hjälpa stressade kollegor att må bättre. Att berömma och bekräfta någon är ett sätt att minska stresshormonerna. Ett annat är humor. När vi får skratta riktigt ordentligt är det fysiskt omöjligt att samtidigt känna sig stressad.

Tänk; om inte ...
För att må bra på jobbet behöver vi känna att det vi gör är meningsfullt. Men om man inte rent bokstavligen räddar liv och släcker bränder på jobbet kan det ibland vara svårt att känna meningsfullhet. Ett tips är då att tänka "Om inte" Om inte jag städade förskolans lokaler hur skulle det bli då?

FAKTA

Ami Hemviken

Ami Hemviken är beteendevetare, chefscoach och föreläsare. 2017 utnämndes hon till Årets talare. Tipsen är hämtade ur hennes bok "Le – det är inte tanken som räknas".

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Tips och råd