Hoppa till huvudinnehållet
Sömn

Sömnen påverkas av jobbresor

Sover du dåligt när du sover borta? Ny forskning visar att det beror på att en del av din hjärna håller vakt i nya miljöer. Med hjälp av enkla rutiner kan du sova bättre.

Att sova på nya platser är inte alltid helt lätt. Många som reser mycket i jobbet kan känna att de sover sämre och inte känner sig lika utvilade. Trots att man sovit lika länge som vanligt. Nu har forskare vid Brown University i USA hittat en förklaring till varför vi sover sämre på nya ställen. Det kallas "första-natten-effekten" och gör att sömnkvaliteten försämras.

De har undersökt hjärnaktiviteten på 35 friska unga män och kvinnor för att med hjälp av bland annat MR-kamera utreda hur olika hjärnområden är aktiva under olika sömnstadier. De upptäckte att det fanns en tydlig skillnad mellan den högra och vänstra delen av hjärnan.

Medan den högra delen av hjärnan gick ner i djupsömn, befann sig den vänstra delen av hjärnan i ytligare sömn och fortsatte att hålla vakt i den nya miljön.

– För första gången kan man visa att hjärnan kan prioritera vissa delar för djupsömn medan andra delar har en ytligare sömn, säger sömnforskaren Christian Benedict vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.Foto: Hjärnfonden

Hittills är förmågan till asymmetrisk hjärnaktivitet under sömnen endast känt från djurvärlden. Ett exempel är delfinen som går upp till ytan för att hämta luft med jämna mellanrum. Även fåglar har en liknande halvsömn och kan vila en del av hjärnan medan de håller vakt mot faror.

Christian Benedict förklarar det här med att det tidigare kunde ha varit en viktig överlevnadsmekanism för människan i farliga miljöer, en slags fight-and-flight-rest från vårt ursprung. Men i dag ser han det snarare som en oönskad egenskap som gör att vi kan gå miste om värdefull djupsömn.

– För dem som reser mycket i tjänsten och ofta sover borta kan det bli problem att få ordentligt med djupsömn. Det påverkar prestation, förmåga till minnesinlärning och problemlösning och tillgången till intellektuella kunskaper, säger Christian Benedict.

Han tror även att de nya forskningsfynden kan sättas i relation till stress.

– Det skulle vara intressant att studera om människor som regelbundet upplever jobbstress har en kronisk första-natten-effekt. Det kunde förklara varför framförallt jobbstress har kopplats till sämre sömn i tidigare enkätstudier.
Den andra natten i den nya miljön försvann skillnaden i hjärnaktivitet under sömn.

– Hjärnan har uppenbarligen en förmåga att lära sig från första natten att det finns inga faror, säger Christian Benedict.

TIPS

Så sover du bättre borta

  • Håll fast vid dina rutiner, borsta tänderna, läs en bok och gör samma saker som du gör hemma för att förbereda sömnen.
  • Ta med något hemifrån, t ex en kudde som hjärnan kan koppla till en välbekant doft. Hjärnan är ett associativt organ och det ökar chansen att hjärnan känner sig trygg, vilket gör att både höger och vänster delen av hjärnan når återhämtande djupsömn i samma utsträckning när du sover.

Margaretha Eldh

Mer om Sömn

Senaste om Tips och råd