Utredningen om ny arbetsmiljöstrategi klar
Publicerat 11 juni 2025
Nu är förslaget till en ny arbetsmiljöstrategi klart. Grön omställning, digital arbetsmiljö och AI är nya områden som föreslås ta plats i regeringens strategi för de kommande fyra åren.
Arbetslivet efter pandemin är komplext med mer distansarbete, stora teknikskiften och klimatmässiga utmaningar, konstaterade Håkan Olsson när han lämnade över utredningens förslag till jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson på en pressträff. Därför föreslår utredningen att ett nytt delmål, ”Ett innovativt arbetsliv” läggs till de tre befintliga målen (ett hållbart arbetsliv, ett hälsosamt arbetsliv och ett tryggt arbetsliv)
Många är oroliga för att bli ersatta av AI
– Vi behöver ha en bättre beredskap för de utmaningar som kommer. När det gäller AI handlar det om att få till en öppenhet och dialog. Många är oroliga för att bli ersatta av AI. Men en dialog, där man lyfter konsekvenserna av att införa AI, är en framgångsfaktor för att skapa trygghet i stället för rädsla, sa Håkan Olsson.
Håkan Olsson nämnde också den gröna omställning som företagen står inför.
– Vi behöver skapa en långsiktig och hållbart utveckling kring den gröna omställningen. Vi är ju redan inne i den men vi behöver titta mer på vad den får för konsekvenser för arbetsmiljön.
Vaga mål
Förra året jobbade tre av tio svenskar på distans minst en dag i veckan. Drygt var tionde jobbade hemifrån mer än tre dagar i veckan.
– Även om långt ifrån alla yrkesgrupper kan arbeta på distans är det ändå en ganska stor del av arbetskraften som gör det. Vad får det för påverkan på oss som individer?
I uppdraget ingick också att utvärdera den nuvarande arbetsmiljöstrategin. Resultatet visar att målen ofta varit otydliga och svåra att följa upp. Ett exempel är målet om att bekämpa arbetslivskriminalitet.
– Det har uppfattats som ganska udda och med en svag koppling till arbetsmiljö. Det finns visserligen ett samband, men i den här strategin uppfattar man att det tagit lite för stor plats, sa Håkan Olsson.
Ny arbetsmiljöstrategi
Utredningens uppdrag har varit att ta fram ett förslag till regeringens arbetsmiljöstrategi för åren 2026–2030. Syftet var att ange inriktningen för regeringens arbetsmiljöpolitik de kommande åren men också att utvärdera hur den nuvarande arbetsmiljöstrategin fungerat.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Mest läst i vår
Arbetsmiljöarbete • Har du missat Arbetslivs artiklar i vår? Ingen fara, nu får du chansen igen. Här är vårens mest lästa artiklar.
-
Fördomar större hinder än synnedsättningen
Arbetsmiljöarbete • Med rätt tekniska hjälpmedel kan personer med synnedsättning jobba med allt från administration till dataprogrammering.
-
Därför minskar inte stressen inom välfärdsyrken
Stress • Förra året nådde antalet sjukskrivningar orsakade av stress en ny topp. En ny studie visar vad som står i vägen för att komma till rätta med ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdsyrken.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Mest läst i vår
Arbetsmiljöarbete • Har du missat Arbetslivs artiklar i vår? Ingen fara, nu får du chansen igen. Här är vårens mest lästa artiklar.
-
Fredag den trettonde – olycksdag eller myt?
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fredagen den trettonde sägs vara en otursdag. Men är det en ökad risk att gå till jobbet den här dagen?
-
Fördomar större hinder än synnedsättningen
Arbetsmiljöarbete • Med rätt tekniska hjälpmedel kan personer med synnedsättning jobba med allt från administration till dataprogrammering.