Nytt system för att rapportera det positiva i arbetsmiljön
Publicerat 20 maj 2025
Nu kan arbetsplatser rapportera det som fungerar – inte bara tillbud och olycksrisker. En ny funktion i det digitala IA-systemet gör det möjligt att lyfta goda arbetsmiljöexempel och sprida dem vidare i organisationen.
IA-systemet används av närmare 6 000 arbetsgivare för att stötta det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är ett digitalt verktyg som utvecklats av Afa Försäkring och som ger anställda möjlighet att rapportera tillbud, olyckor och risker direkt via mobilen eller datorn. Systemet har nu utökats med en funktion som gör det möjligt att lyfta fram det som fungerar, inte bara sådant som riskerar att gå fel.
Efterfrågad funktion ska lyfta det som fungerar

– Det har varit ett starkt önskemål från många användarföretag, och samtidigt finns ett växande intresse för vad som faktiskt får oss att må bra på jobbet. Positiva observationer kan vara ett sätt att bidra till det, säger Lars-Gunnar Lindberg, chef för IA-avdelningen på Afa Försäkring.
En positiv observation kan till exempel vara en arbetsmetod som underlättar för andra, en lösning som visat sig förebygga olyckor eller något i arbetsmiljön som gör att människor trivs och känner sig trygga. Det kan röra både fysiska arbetsmiljöförhållanden och psykosociala faktorer som påverkar trivsel och trygghet.
Allt som kan gå fel – kan också gå rätt
– Ett enkelt sätt att uttrycka det är att allt som kan fungera dåligt och innebära risker, också kan fungera bra och vara värt att uppmärksamma, säger Lars-Gunnar Lindberg.
Hittills har IA-systemet främst använts för att förebygga genom att fånga upp risker i tid. Men enligt Lars-Gunnar Lindberg finns det också ett värde i att dokumentera det som redan fungerar.
Genom att lyfta det som fungerar, skapas möjlighet att känna stolthet, bevara bra lösningar och sprida dem vidare.
– Arbetsmiljö handlar mycket om att identifiera risker, och det är förstås inget konstigt med det. Men det mesta fungerar ju faktiskt bra, och det gör det av en anledning. Genom att lyfta det som fungerar, skapas möjlighet att känna stolthet, bevara bra lösningar och sprida dem vidare.
Den nya funktionen gör det möjligt att koppla åtgärder även till positiva observationer, precis som man kan göra vid ett tillbud. Men hur observationerna hanteras är upp till varje företag.
– På vissa arbetsplatser kommer det här användas mest för inspiration, på andra kan det integreras mer systematiskt i det dagliga arbetsmiljöarbetet.
Från symbolik till praktisk nytta
Det finns förstås en risk att funktionen blir symbolisk snarare än praktiskt använd. Men Lars-Gunnar Lindberg pekar på att flera företag redan i dag arbetar mycket systematiskt med att sprida fungerande lösningar internt.
– Vi vet att det finns ett intresse av att förstärka säkra beteenden, inte bara åtgärda farliga. Och då behöver det också finnas ett verktyg för det.
Lars-Gunnar Lindberg menar att möjligheten att lyfta det positiva kan sänka tröskeln och leda till att fler rapporterar risker.
– En förhoppning är att uppmärksamheten kring det som fungerar kan öka medvetenheten även om det som inte gör det, och i förlängningen öka rapporteringen av risker.

Henrik Lenngren
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Enkla anpassningar kan göra stor skillnad
Arbetsmiljöarbete • Flexibla lösningar och ett inkluderande ledarskap krävs för att möta de hinder som personer med funktionsnedsättning ställs inför i arbetslivet.
-
Bättre jobb men mer stress
Arbetsmiljöarbete • Jobbkvaliteten har blivit bättre de senaste femtio åren i Sverige men samtidigt har stressen ökat kraftigt
-
"Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende"
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Stor studie motbevisar fördomar mot äldre
Äldre • En ny rapporten visar att gruppen 50 plus har större ork och högre engagemang i jobbet än sina yngre kollegor.
-
Äldre ser dystert på sina jobbchanser
Äldre • Nästa år höjs riktåldern för pension. Men trots att vi förväntas jobba längre ser svenskarna dystert på möjligheterna för äldre att byta jobb.
-
Fortsatt många fallolyckor
Arbetsolyckor och arbetsskador • Fall från höjd är fortfarande en av byggbranschens mest allvarliga olycksrisker. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats.