Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsmiljöarbete

Nytt system för att rapportera det positiva i arbetsmiljön

Nu kan arbetsplatser rapportera det som fungerar – inte bara tillbud och olycksrisker. En ny funktion i det digitala IA-systemet gör det möjligt att lyfta goda arbetsmiljöexempel och sprida dem vidare i organisationen.

IA-systemet används av närmare 6 000 arbetsgivare för att stötta det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är ett digitalt verktyg som utvecklats av Afa Försäkring och som ger anställda möjlighet att rapportera tillbud, olyckor och risker direkt via mobilen eller datorn. Systemet har nu utökats med en funktion som gör det möjligt att lyfta fram det som fungerar, inte bara sådant som riskerar att gå fel.

Efterfrågad funktion ska lyfta det som fungerar

Porträtt av Lars-Gunnar Lindberg
Lars-Gunnar Lindberg
Bild: Susanne Kronholm

– Det har varit ett starkt önskemål från många användarföretag, och samtidigt finns ett växande intresse för vad som faktiskt får oss att må bra på jobbet. Positiva observationer kan vara ett sätt att bidra till det, säger Lars-Gunnar Lindberg, chef för IA-avdelningen på Afa Försäkring.

En positiv observation kan till exempel vara en arbetsmetod som underlättar för andra, en lösning som visat sig förebygga olyckor eller något i arbetsmiljön som gör att människor trivs och känner sig trygga. Det kan röra både fysiska arbetsmiljöförhållanden och psykosociala faktorer som påverkar trivsel och trygghet.

Allt som kan gå fel – kan också gå rätt

– Ett enkelt sätt att uttrycka det är att allt som kan fungera dåligt och innebära risker, också kan fungera bra och vara värt att uppmärksamma, säger Lars-Gunnar Lindberg.

Hittills har IA-systemet främst använts för att förebygga genom att fånga upp risker i tid. Men enligt Lars-Gunnar Lindberg finns det också ett värde i att dokumentera det som redan fungerar.

Genom att lyfta det som fungerar, skapas möjlighet att känna stolthet, bevara bra lösningar och sprida dem vidare.

– Arbetsmiljö handlar mycket om att identifiera risker, och det är förstås inget konstigt med det. Men det mesta fungerar ju faktiskt bra, och det gör det av en anledning. Genom att lyfta det som fungerar, skapas möjlighet att känna stolthet, bevara bra lösningar och sprida dem vidare.

Den nya funktionen gör det möjligt att koppla åtgärder även till positiva observationer, precis som man kan göra vid ett tillbud. Men hur observationerna hanteras är upp till varje företag.

– På vissa arbetsplatser kommer det här användas mest för inspiration, på andra kan det integreras mer systematiskt i det dagliga arbetsmiljöarbetet.

Från symbolik till praktisk nytta

Det finns förstås en risk att funktionen blir symbolisk snarare än praktiskt använd. Men Lars-Gunnar Lindberg pekar på att flera företag redan i dag arbetar mycket systematiskt med att sprida fungerande lösningar internt.

– Vi vet att det finns ett intresse av att förstärka säkra beteenden, inte bara åtgärda farliga. Och då behöver det också finnas ett verktyg för det.

Lars-Gunnar Lindberg menar att möjligheten att lyfta det positiva kan sänka tröskeln och leda till att fler rapporterar risker.

– En förhoppning är att uppmärksamheten kring det som fungerar kan öka medvetenheten även om det som inte gör det, och i förlängningen öka rapporteringen av risker.

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö