
Bild: Arbetsmiljöverket
Unga butiksanställda riskerar belastningsskador
Publicerat 28 april 2022
Kassapersonal och målare är två yrkesgrupper som riskerar skador på grund av bristande ergonomi på jobbet. Det är allvarligt eftersom många unga finns i de branscherna, enligt Heili Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektionsinsats som visar att hela 85 procent av de som jobbar i butikskassor och som målare har brister i arbetsmiljön och närmare hälften berodde på brister i ergonomin. Eftersom det är typiska ingångsyrken för unga är det allvarligt, säger Heili Aarnipuro som projektlett Arbetsmiljöverkets inspektion.
– Många riskerar att få belastningsbesvär redan i ung ålder. Grunden för ett hållbart arbetsliv formas i början av arbetslivet och det är viktigt att nya arbetstagare får en säker start i arbetslivet genom en bra introduktion, säger Heili Aarnipuro i en kommentar.
En ung person som kommer direkt från gymnasiet och börjar arbeta i exempelvis butik ser annorlunda på risker. De känner sig friska och starka och tänker att de inte behöver paus lika ofta eller att de behöver växla arbetsställning. När de börjar få värk i kroppen väljer många att byta yrke i stället för att ställa krav på jobbet, enligt Heili Aarnipuro.
– Huvudfokus vid inspektionerna har varit att kontrollera om företagen arbetade systematiskt med riskerna för belastningsbesvär. Det visade att även företag med väl fungerande rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet kan missa att undersöka och bedöma vissa arbetsuppgifter.
Ibland finns rätt utrustning på plats, som justerbara stolar och kassaapparater som kan ställas in efter varje individ. Men det gäller att veta att det ska göras och hur det görs och det måste avsättas tid för det, kommenterar Heili Aarnipuro.

Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.