Hoppa till huvudinnehållet
Bild på present med grön julpapper med röd rosett.

Oavsett vilken typ av klapp det blir till medarbetarna så är hälsningen från chefen på julgåvan viktig, menar experterna.

Bild: Pixabay

Arbetsmiljöarbete

Julklapp från arbetsgivaren har viktigt symbolvärde

Gammalt och förlegat eller uppskattat och efterlängtat? Hur viktig är egentligen julklappen till personalen? Och hur reagerar vi om arbetsgivaren skänker gåvan till välgörenhet i stället? Så här resonerar några experter.

Porträtt Stefan Tengblad
Bild: Malin Tengblad

Ett tacoset, en ullpläd eller en biobiljett? Julklapparna från arbetsgivarna har varierat under åren och i dag är det vanligt att låta medarbetarna själv välja sin julklapp online via ett presentkort med olika val. Men oavsett vilken gåva arbetsgivaren ger så är julklappen till personalen fortfarande både efterlängtad och uppskattad. Det säger Stefan Tengblad, professor i human resource management vid Göteborgs universitet. Han har forskat om bland annat medarbetarskap och värderingar på arbetsplatsen.

– Jag tror att många förväntar sig en julklapp från jobbet. Inte bara för gåvan i sig utan också som en gest av uppskattning från chefen. För julklappsutdelningen är ju även ett utmärkt tillfälle för arbetsgivaren att tacka för året som gått och för medarbetarnas insatser.

På senare år har det blivit vanligt att företag skänker julklappspengarna till välgörenhet. Är det något som uppskattas eller känner sig personalen snuvad på sin klapp?

– Jag tror att det handlar om vad man skänker pengar till. Om det är något som engagerar och där man kan se att det verkligen kommer till nytta tror jag att man blir mer positivt inställd. Kanske hänger det också ihop med medarbetarens egen inkomst. Har man det gott ställt kanske det känns okej att bli utan en egen julklapp, och tvärtom för dem som har det lite sämre ställt, säger Stefan Tengblad.

Bistra tider gör årets julklapp lite extra viktig

På kommunikationsbyrån Reform Society Company i Stockholm har de i många år valt att skippa kundjulklappar och i stället skänka pengar till olika välgörenhetsorganisationer. I år går 25 000 kronor till Ukraina via Röda Korset. En tanke var att i år även låta personalen avstå sina klappar till förmån för Röda Korset, men inflationen och de bistra tider vi lever i fick ledningen att tänka om.

– Just i år är det ett speciellt år, där många kanske har lite mindre kvar i plånboken på grund av inflationen och höjda räntor. Samtidigt har våra medarbetare jobbat otroligt hårt och det vill vi visa uppskattning för. Så i år föll valet på ett presentkort till alla som ett tack för deras insatser, säger Maija Dackefjord, HR-specialist på Reform Society.

Men hon stänger inga dörrar för att göra ett sådant val kommande jular.

– Jag tycker det är en fin idé att man avstår sin julklapp till de som behöver det lite mer. Vi får se hur vi gör nästa år!

Presentkorten gör att personalen får välja klapp själv

Just presentkort är en populär julklapp, speciellt de där mottagaren själv får välja gåva bland en mängd olika prylar och upplevelser via en hemsida. För det är klurigt för arbetsgivaren att träffa rätt när hundratals medarbetare i olika åldrar, kön och med olika intressen ska få en och samma julklapp.

Men vad väljer vi helst för något från dessa flervalspresentkort? Helena Törnell, produktchef på Delicard, har svaret.

­– Köksprylar som knivar, ugnsformar och stekpannor ligger i toppen och har gjort det länge. Trädgårdsprylar är också populära. Däremot hamnar faktiskt upplevelser betydligt längre ner på listan, trots att det var årets julklapp 2021 enligt HUI.

Hos många av presentkortsleverantörerna finns det också möjlighet att skänka sin gåva vidare till välgörenhet i stället för att plocka ut något för egen del. Men trots den fina tanken, och trots kriser i vår omvärld, ser inte Helena Törnell någon större ökning av detta val.

– Däremot märkte vi en tydlig skillnad under mars i år när kriget i Ukraina just hade brutit ut. Många väntar ju några månader med att lösa in gåvan och då var det rejält många fler som skänkte sin julklappsgåva till UNHCR än vad det brukar vara.

Det är tanken som räknas

Oavsett vilken typ av klapp det blir till medarbetarna så är hälsningen från chefen på julgåvan viktig menar både Helena Törnell och Stefan Tengblad.

– Ett julkort med en hälsning och ett tack för året som gått där man också berättar vart man skänkt pengarna, om man valt att göra det, är viktigt att skicka med, säger Stefan Tengblad.

bild på Karin Cedronius

Karin Cedronius

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö