Hoppa till huvudinnehållet
Arbetssjukdomar

Stor ökning av arbetssjukdomar

Antalet anmälda arbetssjukdomar har ökat dramatiskt under första halvåret 2020, enligt nya siffror från Arbetsmiljöverket. Den största ökningen har skett inom vård och omsorg och kan kopplas till covid-19.

Antalet anmälda arbetssjukdomar har ökat med 60 procent under första halvåret 2020, jämfört med samma period året innan. Det visar preliminära siffror som Arbetsmiljöverket sammanställt.
Den största ökningen har skett inom vård och omsorg. Där har antalet anmälningar vuxit med 219 procent, jämfört med föregående år.

– Den kraftiga ökningen beror på coronarelaterade anmälningar. Vi har uppmanat arbetsgivare att anmäla eventuell smitta av covid-19 i vård och omsorg, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket i en kommentar.

Kvinnor står för 85 procent av de ökade antalet anmälningar. Kvinnodominerade yrken som till exempel vårdpersonal har varit mer utsatta för viruset, konstaterar Ulrika Scholander.

Samtidigt som antalet anmälda arbetssjukdomar ökar minskar både dödsolyckor och arbetsolyckor, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Antalet dödsolyckor har minskat från 21 stycken första halvåret 2019 till 13 stycken samma period i år.

Arbetsolyckor med sjukfrånvaro minskade med 11 procent och arbetsolyckor utan sjukfrånvaro minskade med 10 procent.

– En förklaring till att antalet arbetsolyckor minskade under årets första sex månader är att många har följt uppmaningen om att jobba hemifrån för att minska smittspridningen i samhället, säger Ulrika Scholander.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetssjukdomar

Senaste om Mer om arbetsmiljö