Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsklimat

Det gnälls det mest om på jobbet

Chefen och arbetsuppgifterna hör till de ämnen som det gnälls mest om på jobbet. Nästan hälften av svenskarna ser gnäll som ett arbetsmiljöproblem, enligt en undersökning.

46 procent av svenskarna uppger att det gnälls mycket eller ganska mycket på jobbet. Det framkommer i en undersökning från Manpower. Hela sju av tio ser gnäll som ett arbetsmiljöproblem.

– En arbetsplats som präglas av negativitet blir fort orolig och nedbrytande. Känslan av att ens arbete är meningsfullt och utvecklande är extra viktigt på en orolig arbetsmarknad, säger Elisabeth Skol, HR-Direktör på ManpowerGroup Sverige i en kommentar.

Gnäll på jobbet kan göra det svårt att behålla kompetenta medarbetare och i längden blir arbetet mindre utvecklande, enligt Elisabeth Skol.

– För att skapa en drömarbetsplats är det otroligt viktigt att erbjuda en bra arbetsmiljö genom att direkt ta itu med gnäll och otrevliga beteenden på arbetsplatsen, säger hon.

De faktorer som främst bidrar till trivsel på jobbet är enligt undersökningen bra kollegor, en bra chef och meningsfulla arbetsuppgifter.

10 I TOPP

Vanligaste gnället på jobbet

1. Arbetsmiljön
2. Jobbets innehåll
3. Chefen
4. Aktuella händelser
5. Arbetsrelationer
6. Politik
7. Vädret
8. Den egna hälsan
9. Privata relationer
10. Annat

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Mer om arbetsmiljö