
Bild: Kristian Pohl, Regeringskansliet
Många dödsolyckor i januari
Publicerat 31 januari 2019
Bara i januari har åtta människor mist livet på jobbet. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har nu bjudit in fack och arbetsgivare för ett samtal om dödsolyckorna.
Dubbelt så många har mist livet på jobbet i januari i år jämfört med samma månad förra året. Några av olyckorna har varit färdolyckor men merparten har skett vid byggnadsarbete.
Nu har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bjudit in både centrala parter och branschparter till ett samtal om hur man ska komma till rätta med problemet. Det rapporterar tidningen Arbetet.
– Bör man ändra preskriptionstiden? Bör man se över eller utöka utbildningen för skyddsombud? Har inspektörerna rätt kompetens och branschkunnande? säger Ylva Johansson till Arbetet.
Enligt Ylva Johansson kan det även finnas en koppling mellan oseriösa, kriminella företag och de många dödsolyckorna. Den förra regeringen satte igång ett arbete tillsammans med Arbetsmiljöverket och Skatteverket för att kartlägga vilka företag som bedriver osund konkurrens och tummar på arbetsmiljöregler.
– Men det är uppenbart att det inte räcker, vi måste göra mer, säger hon.
Dödsolyckor i januari 2019
- 1 januari: Långtradarchaufför träffas av en fallande port
- 2 januari: En elekriker träffas av en fallande vägg
- 8 januari: En byggnadsarbetare faller från en balkong vid ett bostadsbygge
- 15 januari: Trafikolycka under tjänsteresa
- 19 januari: En lastbilschaufför anställd vid ett utländskt företag kör av vägen
- 17 januari: Trafikolycka vid tjänsteärende
- 23 januari: En elmontör faller från en hög mast
- 24 januari: En person faller genom ett tak under ett mark- och grundarbete.
Källa: Arbetsmiljöverket

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Karpaltunnelsyndrom orsakas ofta av jobbet
Arbetsolyckor och arbetsskador • För fyra av tio som får karpaltunnelsyndrom går det att hitta orsaker i arbetet. Men det går att förebygga risken att drabbas med till exempel pauser och vila.
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.