Hoppa till huvudinnehållet

En ny undersökning visar att kollegorna har betydligt störra inflytande i våra liv än vad vi kanske tror.

Bild: Brooke Cagle

Arbetsklimat

Kollegorna påverkar dina val i livet

Vad kollegorna tycker påverkar oss inte bara på jobbet utan även i privatlivet när vi står inför olika val. En ny undersökning visar att kollegorna har betydligt större inflytande i våra liv än vad vi kanske tror.

Ofta träffar vi våra kollegor mer än vi träffar vår familj och våra vänner och det påverkar oss även i privatlivet. Enligt en ny undersökning uppger 43 procent av svenskarna i åldrarna 18-65 år att kollegor är den grupp som har det största inflytande på dem. I åldersgruppen 30-49 år svarar hela 47 procent att det är kollegorna som har störst inflytande.

Överlägset vanligast är dock att familjen (85 procent) anses ha störst inflytande. Därefter följer vänner (52 procent). Även lärare (31 procent) och influencers (5 procent) finns med på listan.

– Det är spännande att se att kollegor och vänner hamnar så nära varandra i statistiken. I en tidigare undersökning har vi sett att trivsel mellan kollegor värderas väldigt högt runtom i landet och att många umgås med sina kollegor även utanför jobbet. Eftersom vi ibland spenderar mer tid med våra kollegor än med vänner och familj är det viktigt att kemin stämmer, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket Jobb, som gjort undersökningen tillsammans med Kantar Sifo.

Att ta intryck av sina kollegor kan fungera som stöd och stimulera kreativiteten på jobbet. Nackdelen med att påverkas för mycket av sina kollegor kan vara att det kan leda till stress och ohälsa om man är på en arbetsplats där arbetsklimatet inte är bra och om man känner osäkerhet på sin egen förmåga, tillägger Linda Aguero.

 

SIFFROR

Ur undersökningen

Vad har haft störst inflytande på dig i livet?

  • Familj (85%)
  • Vänner (52%)
  • Kollegor (43%)
  • Chefer (37%)
  • Lärare (31%)

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Mer om arbetsmiljö