Hoppa till huvudinnehållet

Ordning och reda och god planering. Det är grunden för en säker arbetsmiljö, enligt lantbrukaren Anna Kristoffersson i skånska Veberöd.

Bild: Kerstin Hansson

Arbetsmiljöarbete

"Det får hellre kosta lite mer. Bara det är säkert."

Ordning och reda och god planering. Det är grunden för en säker arbetsmiljö, enligt lantbrukaren Anna Kristoffersson i skånska Veberöd. Hon trivs med friheten som jobbet innebär men baksidan är stress och svårigheter att få tag på extrapersonal.

Vårbruket är precis avklarat på Anna Kristofferssons lantbruk som hon driver tillsammans med sin bror och en anställd. Även kalvningen är på sluttampen och lamningen förväntas börja först om en vecka.

– Jag har till och med hunnit betala lite räkningar i dag, säger Anna Kristofferson.
Annars är det långa arbetsdagar såhär års och administration får skötas när det finns tid på kvällar och helger. Det pressade arbetstempot gör det svårare att hinna åtgärda brister i arbetsmiljön och ligga steget före i planeringen.

Anna Kristoffersson förklarar att tillsynes små brister kan få stora konsekvenser. Ett trasigt staket kan välta och skrämma djuren, hala golv orsaka halkolyckor och bråte som ligger framme kring hus och hagar leda till fallolyckor och dessutom skada djuren.

– Det gäller att se potentiella risker och åtgärda direkt. Det kan handla om så enkla saker som att hålla ordning och reda och se till att saker är hela, säger hon.

Förutom växtodling och skogsbruk har Anna och hennes bror även får, tjurar och ett hundratal kor. De lägger mycket tid på att tämja djuren så att de ska känna sig lugna tillsammans med människor. Det är också viktigt med kunskap om djurs beteende.

– Vi har många som hoppar in och jobbar extra. Jag lägger mycket tid på att förklara för dem hur djuren fungerar, säger Anna Kristoffersson.

I vissa fall tycker hon att regelverket är lite väl fyrkantigt. Till exempel att det finns en åldersgräns för när man får jobba med tjurar men inte med kor.

– En diko med kalv kan vara betydligt farligare än en tjur. Ungdomarna måste få vara med i arbetet och successivt lära sig om vilka risker som finns, säger hon.

Trots den pressade arbetssituationen är Anna Kristoffersson glad att hon tog över familjeföretaget för drygt 15 år sedan. Det hon tycker bäst om är närheten till naturen och variationen i arbetsuppgifterna.

– Jag får vara både arbetsledare, förhandlare, inköpare, djurskötare och administratör. Det är jättekul, säger hon.

Att planera arbetet väl är en viktig åtgärd för en säker arbetsmiljö. Hos Anna Kristoffersson förbereder man till exempel morgonens utfordring till djuren dagen före och i bilen står alltid en spann med foderpellets redo.

– Då kan vi rycka ut snabbt om djuren skulle rymma. Om någon blir sjuk hinner vi utfordra djuren i tid på morgonen eftersom allt är förberett, säger hon.

Bristen på kompetent arbetskraft är en viktig orsak till stressen och leder till att arbetet med arbetsmiljön blir svårare att hinna med. Något Anna och hennes bror däremot aldrig tummar på är bra skyddsutrustning och säkra arbetsredskap.

– Det får hellre kosta lite mer. Bara det är säkert, säger Anna Kristoffersson.

Ett exempel är fångstgrindarna till djuren där man valt en variant som lätt går att klättra över. Ett annat är valet av en fyrhjuling med hytt på.

– Vi har många ungdomar som kör och dessutom en kuperad terräng, säger Anna Kristoffersson.

Som kvinna i en sedan länge mansdominerad bransch märker hon att vissa redskap och arbetsmoment fortfarande är anpassade till män. Det finns kopplingssystem som är tröga och fångstgrindarna till djuren onödigt tunga.

– Jag kan lämna över vissa uppgifter till min bror, men inte allt, trots att det sliter mycket på kroppen, förklarar Anna Kristoffersson.

ANNAS KRISTOFFERSSONS TIPS

För bättre arbetsmiljö

  • Undersök och kartlägg vilka risker som finns innan tillbuden sker.
  • Se till att ha god planering så ökar beredskapen för oförutsedda händelser.
  • Tumma inte på kvaliteten när det gäller skyddsutrustning och säkra redskap.
bild på Kerstin Karlsson

Kerstin Karlsson

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Mer om arbetsmiljö