Hoppa till huvudinnehållet
Uppdrag

Trygg när det brådskar

Ambulansföraryrket har ändrats radikalt de senaste decennierna. En som vet det är Britt-Marie Söderberg som nyligen fick Prevents arbetsmiljöstipendium. När hon inledde sin karriär för drygt 40 år sedan gick jobbet mest ut på att kunna köra fort.

Det har hänt väldigt mycket sen jag började den 20 maj 1975. Det som gällde då var att ha tyngsta skon på gaspedalen. Nu är ambulansen en liten akutmottagning och de som jobbar där har sjuksköterskeutbildning. Vi behandlar patienterna i hemmet när vi åker ut på ett larm och i ambulansen på vägen in till sjukhus, säger Britt-Marie Söderberg som är ambulansförare och huvudskyddsombud på Premedic Östergötland AB.

Britt-Marie Söderbergs dag börjar klockan sju eller åtta på morgonen. Det första som görs är en nykterhetskontroll av samtlig personal.

– Det var faktiskt personalen som tjatade om att vi skulle införa obligatoriska nykterhetskontroller, men nu finns det också med i regionens anbudskrav, säger hon.

Dagen fortsätter med avlämning från föregående skift och genomgång av ambulanserna. Medan personalen väntar på larm gör de olika praktiska övningar. När ett larm kommer är de tränade att reagera mycket snabbt.

– Larmen har lite olika prioritet men om det är ett prio ett-larm ska vi vara iväg på 90 sekunder. Om man jobbar natt och ligger och vilar har man en minut på sig att vakna, klä på sig och sätta sig i bilen.

Varje arbetspass ser olika ut beroende på hur många larm som kommer in och vad det är för larm.

– Men det är lite av tjusningen med jobbet att aldrig veta på förhand vad man ska göra eller när arbetsdagen slutar, säger hon.

När jag frågar vilken den största utmaningen är i arbetsmiljön svarar Britt-Marie Söderberg utan att tveka en sekund – hot och våld. Missbrukare kan reagera på oväntade sätt, men även dementa personer kan bli våldsamma säger hon.

– Man måste vara väldigt uppmärksam. Säkerheten går alltid först. Men man vill ju så gärna hjälpa, så det där att backa undan är inte det lättaste. Särskilt inte för sjuksköterskeutbildad personal som har i ryggmärgen att rädda liv.

Uppdraget som skyddsombud har inte varit enkelt. För omkring fem år sedan gick verksamheten igenom en tung period med hot om vite från Arbetsmiljöverket och konkurshot. Men med stöd från sina kollegor fortsatte Britt-Marie Söderberg att driva arbetsmiljöfrågorna, och med en ny arbetsgivare är situationen en helt annan i dag.

– Vi har till exempel blivit ISO-certifierade. Nyligen hade vi inspektion från Arbetsmiljöverket men de hittade faktiskt ingenting.

Bättre schemaläggning är en hjärtefråga för Britt-Marie Söderberg. Hon har drivit igenom att varje station får sätta sitt eget schema.

– Vi gjorde en riskanalys och skickade till ledningen. Ni får jobba hur ni vill bara ni håller er till arbetstidslagen, sa vår vd. I slutändan är alla väldigt nöjda och glada.

Samverkan med arbetsgivaren är inte bara ett tjusigt ord för Britt-Marie Söderberg. Hon poängterar återkommande hur viktigt det är att ha en bra dialog mellan fack och arbetsgivare och mellan de olika fackklubbar som finns representerade på Premedic.

– Det handlar om att kunna ge och ta och hjälpas åt med det dagliga, att kunna prata med varandra. Att få en så bra arbetsmiljö som möjligt måste vara allas fokus, säger hon.

Det går inte att ta miste på den stolthet hon känner över den välfungerande arbetsmiljö hon varit med om att bygga upp. Nu är målet att försöka bibehålla den. Stipendiepengarna vill hon använda för utbildning tillsammans med de driftchefer som nyligen anställts.

 

FAKTA

Britt-Marie Söderberg

Ålder: Fyller pensionär under 2018.

Bor: Strax utanför Finspång i ett hus från 1938.

Familj: Tre barn och fyra barnbarn.

Intressen: Fixa med huset "Ett gammalt hus blir aldrig färdigt". Fritidspolitiker för Liberalerna i Finspångs kommun och Region Östergötland.

Planer efter pensionen: "Jag ska nog lyxa till det och besöka min son som bor i Brasilien."

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Uppdrag

Senaste om Mer om arbetsmiljö