Arbetsmiljökrav i upphandling
Publicerat 19 mars 2018
Ställ arbetsmiljökrav redan i upphandlingen. Det är Arbetsmiljöverkets uppmaning till myndigheter, organisationer och företag som handlar upp leverantörer. Ju tydligare arbetsmiljökrav i upphandlingen – desto mindre risk att dålig arbetsmiljö blir en konkurrensfördel.
Viveca Wiberg leder projektet om upphandling och arbetsmiljö som presenterades på ett seminarium i mars. Projektet ingår i ett regeringsuppdrag för att förstärka tillsynen mot företag som bryter mot arbetsmiljöreglerna.
– Vi ser att upphandlare har stora möjligheter att motverka dålig arbetsmiljö. Det är ju lagkrav på att arbetsgivare ska följa reglerna om arbetsmiljö och ha en arbetsmiljöpolicy, så varför inte ställa krav på det redan i upphandlingen? säger hon.
För det är vid upphandlingen som förutsättningar för en bra arbetsmiljö skapas, och sambandet mellan osund konkurrens och dålig arbetsmiljö är tydligt, enligt Arbetsmiljöverket. Det kan handla om dåliga arbetstider, brister i skyddsutrustning, utbildning och farliga maskiner, vilket kan bli kostsamt både för samhälle och för individ.
För att få veta mer om hur arbetsmiljö hanteras i upphandlingar har projektet intervjuat både upphandlare, anbudsgivare och arbetstagare. Resultatet pekar på att även om 84 procent av de intervjuade anställda säger att deras företag har en arbetsmiljöpolicy, så är det bara hälften av upphandlarna som uppger att de ofta ställer krav på arbetsmiljöpolicy i upphandlingar.
– Och om det ställs krav på arbetsmiljöpolicy så är det en låg andel som följer upp att kraven följs. Det verkar också som att fler anbudsgivare än upphandlare anser att det förekommer fusk, säger Peter Linsér på företaget Markör, som genomfört undersökningen.
För att stödja upphandlare och anbudsgivare har projektet tagit fram information och verktyg i form av både foldrar och en checklista.
– Upphandlingskriterierna är verkligen av stor betydelse både för leverantörsval och uppföljning av kontraktet. Och många företag jobbar ju redan idag med Code of conducts, en typ av uppförandekoder som ofta innehåller arbetsmiljö. Vi vill att fler upphandlare ska se att det här som ett konkurrensmedel istället.
Osund konkurrens
Med osund konkurrens menar Arbetsmiljöverket att företag tänjer på regelverket för att skaffa sig orättvisa fördelar gentemot sina konkurrenter.
Läs mer på Arbetsmiljöverkets webb:

Carin Hedström
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Så gjorde de tågresan till en fördel i jobbet
Grön omställning • Forskare vid Uppsala universitet har hittat en metod för att kombinera tågresor med produktivt djuparbete.
-
Asbest i puts – dolt hot vid renovering
Arbetssjukdomar • Nytt fynd av asbest i puts väcker oro. Experter varnar för dolda risker vid renovering och uppmanar till noggrann provtagning i äldre byggnader.
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.