Hoppa till huvudinnehållet
Kompetens

Var tredje är oinspirerad på jobbet

Fler svenskar än någonsin vill byta jobb, enligt en ny undersökning. Var tredje person i medelåldern känner sig oinspirerade på jobbet.

Enligt Folkuniversitetets undersökning "Mitt-i-karriären" vill 38 procent byta arbetsgivare och 33 procent vill byta yrkesroll de närmaste åren. Totalt sett motsvarar det en ökning med tio procentenheter sedan 2013.

37 procent av de tillfrågade känner sig oinspirerade på jobbet och 42 procent anser att det är svårt att hantera arbetsbelastningen.

– Livet är för kort för att ha tråkigt på jobbet. Faktum är att det är ganska lätt gjort att sätta upp mål för karriären och göra en plan för hur man når dit. Man behöver lära sig att känna efter, strukturera upp och få syn på mönster. Sen brukar kraften att förändra komma av sig själv, säger Charlotte Hågård, karriärcoach och föreläsare på Folkuniversitetet Stockholm i en kommentar. Foto: Anna-Lena Ahlström

Egenföretagare är en grupp som trivs bättre med sin arbetssituation enligt undersökningen. I den gruppen är endast 14 procent intresserade av att lämna jobbet.

Totalt har 1 021 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldrarna 40–55 år som är anställda eller egenföretagare.

SIFFROR

Ur undersökningen

  • 38 procent är intresserade av att byta arbetsgivare och 33 procent önskar byta yrkesroll inom de tre närmsta åren.
  • De fyra viktigaste faktorerna vid byte av arbetsplats är: bra lön och förmåner (45 procent), inspirerande arbetsuppgifter (42 procent), trevliga kollegor (26 procent) och att uppskattas för den man är (19 procent).
  • 67 procent anser att de har en bra balans mellan jobb och fritid, 27 procent upplever en dålig balans.
  • 21 procent uppger att teknik är det område där behovet av kompetensutveckling är störst,18 procent uppger personlig utveckling och 15 procent ledarskap.
  • Endast 5 procent uppger att de sedan grundskolan har vetat vad målet med yrkeslivet är. 27 procent har inget mål just nu och 17 procent har aldrig haft något mål med sitt yrkesliv. 46 procent uppger att de har uppsatta mål, men att målen förändrats genom åren.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Kompetens

Senaste om Mer om arbetsmiljö