Hoppa till huvudinnehållet
Arbetstid

Flest distansarbetare i Norden

Danmark, Sverige och Nederländerna ligger i topp inom EU när det gäller distansarbete. I Italien, Ungern, Tyskland och Grekland däremot är det mindre vanligt. De som på regelbunden basis distansarbetar hemifrån mår bättre än de som distansjobbar från olika platser, visar en ny rapport.

Den internationella arbetsorganisationen ILO har tillsammans med Eurofond tittat på i vilken utsträckning arbetstagare i olika länder använder ny teknik för att jobba på distans. Resultatet presenteras i rapporten. "Working anytime, anywhere".

Studierna gjordes i tio av EU:s länder och i snitt var det 17 procent av arbetskraften som arbetade på distans. Men de faktiska skillnaderna länderna emellan var stora, spannet gick från 2 till 40 procent.

– Det beror på ländernas tekniska och ekonomiska utveckling. Men det handlar också om arbetskultur och ledarskap - i projektorganisationer är distansarbete mer vanligt. Möjligheten till flextid är också en del. Sammantaget kan man säga att i länder där de här faktorerna inte är utvecklade, som i Central- och Västeuropa, är det färre som jobbar på distans, säger Oscar Vargas på Eurofond som är en av författarna till rapporten.

Rapporten visar också att det är skillnad i välmående mellan de som jobbar hemifrån regelbundet och de som sitter på många olika platser. De som jobbar hemifrån regelbundet upplever bättre balans mellan arbete och fritid än de som jobbar från olika platser. När det gäller yrkesgrupper är det vanligare att säljare och kontorspersonal jobbar på distans än andra. Experter och chefer distansarbetar mer än andra anställda. Män jobbar oftare på distans från olika platser utanför kontoret, medan kvinnor jobbar oftare distansarbetar hemifrån.

När arbetstagarna fick skatta fördelarna med distansarbete var det att slippa pendla, bättre balans mellan arbete och fritid, självbestämmande och ökad flexibilitet. Nackdelarna var fler arbetstimmar och att gränsen mellan arbete och fritid blev otydlig och ledde till mer stress.

Om tio år tror Oscar Vargas att ännu fler anställda kommer att arbeta på distans.

– Nästa generation kommer att vara van vid den nya tekniken och kan hantera sin tid bättre var de än jobbar, säger Oscar Vargas.

Ladda ner rapporten "Working anytime, anywhere

FAKTA

Distansarbete inom EU

Länder där distansarbete är vanligt:

Siffrorna anger antal anställda i procent som arbetar på distans

  • Danmark, 37 %
  • Sverige, 33 %
  • Nederländerna 30 %

Länder där distansarbete förekommer i viss mån:

  • Storbritannien, 26 %
  • Frankrike, 25 %
  • Finland, 24 %

Länder där distansarbete är ovanligt:

  • Tyskland, 12 %
  • Grekland, 9 %
  • Italien, 7 %
bild på Margareta Edling

Margareta Edling

Mer om Arbetstid

Senaste om Mer om arbetsmiljö